03 de octubre de 2009
03.10.2009

Alcaldes del litoral reclamen millores en la xarxa elèctrica i el finançament

Els municipis i la Cambra de Palamós denuncien la "inexistència total" de diversos serveis

03.10.2009 | 02:00
D´esquerra a dreta, Alsius, Crespo i Ferrés.

Els municipis turístics de la Costa Brava segueixen considerant que les principals mancances que afronten en l'apartat de les infraestructures són la saturació de la xarxa viària -C-31- durant l'època estival, la insuficiència de la xarxa elèctrica amb freqüents talls de llum i pujades de tensió, i un mal finançament local que dificulta la prestació dels serveis bàsics. "El gran problema dels municipis turístics és aquest finançament inadequat", va reconèixer l'alcaldessa de Palamós, Maria Teresa Ferrés, que juntament amb l'alcalde de Lloret de Mar, Xavier Crespo, va participar a la 4a Jornada del Cercle d'Infraestructures a la Costa Brava.
"I això ens porta a certes perversions en els dèficits dels pressupostos municipals o bé, a vegades, a no poder oferir adequadament tots els serveis que han d'oferir els nostres municipis", va continuar Ferrés, que ha recordat com moltes poblacions de la Costa Brava tripliquen o quintupliquen la seva població durant l'estiu, amb la dificultat econòmica que això comporta. Ambdós van apuntar que l'aposta ha de passar per definir un model de turisme propi, respectar el medi natural i fer una planificació adequada dels serveis, amb la possibilitat de mancomunar entre municipis propers serveis com la policia local o la salut.

Població amable i còmoda
"Hem d'aconseguir una població amable i còmoda tant per al turista de pas com per a la persona que hi viu tot l'any", va dir Crespo. "Palamós aposta per potenciar la seva gran infraestructura portuària perquè esdevingui la porta d'entrada per mar a la demarcació de Girona", va comentar Ferrés. Des de la Cambra de Comerç de Palamós van destacar com la telefonia mòbil, la fibra òptica i la banda ampla encara presenten greus mancances a la Costa Brava i, en alguns casos, "inexistència total de servei".
"De fet, el que diferencia Catalunya sobre les destinacions emergents d'arreu d'Europa són les qüestions de seguretat, la sanitat, l'espai públic i les noves tecnologies", va afegir Xavier Crespo. "S'haurien de solucionar els dubtes i les mancances de cada estiu de si tindrem llum o no, de si les comunicacions funcionaran o no", va puntualitzar l'alcalde de Lloret, que també va criticar el "deficient" finançament local.

Crítiques per l'IVA
"Fa un any, alcaldes de Catalunya vam anar a la plaça Sant Jaume per signar una manifest que deia que un cop acabada la negociació del finançament català s'abordaria el finançament dels ens locals. I això no ha estat així", va lamentar Crespo.
"Des de Madrid, ja ens han anunciat que tot s'aplaça fins al 2011 i, a sobre, el Govern de Zapatero ens apuja l'IVA dos punts, en contra de la voluntat de tots els municipis, siguin del color que siguin", va continuar Crespo. "O sigui, que estem reclamant que l'IVA pagat es torni a reinvertir en el propi municipi o que tinguem un IVA reduït, i el Govern espanyol només fa que pujar-nos l'IVA?", preguntava. Per Crespo aquesta mesura encara els perjudicarà més. "Això és ignorar la voluntat del municipalisme i no tenir en compte els ens locals", va finalitzar.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Notícies relacionades