L'alcalde de Figueres, Santi Vila (CiU), assegura que s'està redactant l'estudi de viabilitat per a la remodelació de l'actual presó de la ciutat per tal que pugui convertir-se en seu de l'escola Carme Guasch, un cop els presos es traslladin al nou centre penitenciari. El batlle ho va explicar durant l'acte de col·locació de la primera pedra de la nova Escola d'Hostaleria de Figueres, i el conseller d'Educació de la Generalitat, Ernest Maragall, va assegurar que es tracta d'una decisió "encertada". D'altra banda, Vila ha reclamat al Govern català que els proveïdors del futur centre penitenciari del Puig de les Basses siguin figuerencs.

Vila va insistir que la reconversió del centre penitenciari dependrà de les obres de la nova presó del Puig de les Basses, prevista per a principis del 2011, però va afirmar que el consistori hi està treballant i que en aquests moments s'està fent un estudi de viabilitat en aquest sentit.

La voluntat de reconvertir aquest espai de la ciutat en un edifici que doni servei als ciutadans no és nova. L'anterior alcalde, el socialista Joan Armangué, ja va plantejar que el centre, un cop es tralladin els interns a la nova presó, esdevingués un equipament per ubicar-hi usos culturals o un centre cívic.

De fet, la mateixa consellera de Justícia, Montserrat Tura, ja va afirmar en una visita a aquest equipament l'agost de l'any passat que "la ciutat mereix que l'actual presó passi a tenir usos culturals i cívics una vegada s'hagi construït el nou centre penitenciari". Ara, aquest objectiu podria ser la conversió en una nova escola a la ciutat amb la complicitat del Departament d'Educació de la Generalitat.

Proveïdors de la ciutat

D'altra banda, l'alcalde figuerenc ha demanat a la Generalitat que els proveïdors del futur centre penitenciari del Puig de les Basses siguin de Figueres. En la seva condició de diputat al Parlament de Catalunya, Vila ha presentat una proposta de resolució en la qual "recorda" al Govern català que "tot i la presència centenària d'una presó a Figueres, l'experiència viscuda en moltes ciutats demostra que la ciutadania veu amb desconfiança la ubicació d'aquest tipus d'equipaments".

En aquest sentit, Vila assegura que, més enllà de les mesures compensatòries establertes per la llei i del compromís de la Generalitat de reconvertir l'actual presó en una escola, cal que "es procuri garantir el màxim nombre de necessitats de la nova presó, tant de personal com de proveïments i subministraments, i que es cobreixin comptant amb els recursos locals".