Tècnics de la Direcció General del Medi Natural del Departament de Medi Ambient i Habitatge han detectat des del mes de setembre la presència de dos exemplars de corb marí emplomallat de la Mediterrània atrapats en arts il·legals de pesca de palangre. Un dels exemplars va morir i els agents rurals estan efectuant les oportunes diligències. L'altre (s'adjunta imatge) va ser observat viu i en aparent bon estat però amb un fil de palangre enganxat al cos, a les proximitats del port de l'Estartit (Baix Empordà). Els equips tècnics de la Direcció General del Medi Natural en faran un seguiment i es podria traslladar a un centre de recuperació de fauna.

El palangre de fons és un art de pesca selectiu i els propis pescadors tradicionals de la confraria de l'Estartit, acostumen a calar-lo allunyat del litoral, conscients de l'impacte negatiu que pot tenir sobre espècies amenaçades d'aus marines. Aquest fet és aprofitat per pescadors il·legals que el calen a zones més properes al litoral per tal de pescar espècies típiques de fons poc fondos com sards, daurades o llobarros.

Per altra banda, la pesca accidental amb palangre de superfície és considerada una de les causes principals de mortaldat d'ocells marins protegits i tortugues marines tot i que, afortunadament, en el cas del corb marí emplomallat té una incidència menor a Catalunya. Tant les Illes Medes com la costa del Montgrí, van ser declarades Zones d'Especial Protecció per a les Aus (ZEPA), ja que alberguen poblacions d´'aus marines protegides importants per a la conservació d'aquestes espècies a la Mediterrània. Aquest nivell de protecció fa que estigui prohibit l'ús d'arts de palangre de superfície a aquest punt del litoral.

L'afectació a espècies protegides amenaçades no és únicament delicte sinó que pot comportar penes tipificades pel codi penal i especialment quan es tracta de casos com aquest que tots els indicis apunten a que es tracta d'un acte de furtivisme.

Davant d'aquesta situació d'episodis puntuals de furtivisme (els agents rurals han detectat de pescadors furtius de corall vermell i ara de palangre) en una de les zones més conservades del litoral gironí, la costa del Montgrí i l'Àrea Protegida de les Illes Medes, la Direcció General del Medi Natural ha incrementat els esforços de vigilància a la zona.