El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha ordenat l'enderroc i el tancament de l'hotel de la companyia Baden Grup situat a tocar la urbanització de Fogueres de Montsoriu d'Arbúcies. En concret, segons la sentència emesa a finals de setembre, s'assegura que cal tirar a terra els gairebé 3.400 metres quadrats corresponents a quatre edificis que s'haurien alçat en terreny no urbanitzable i d'especial protecció, ja que aquesta és una finca situada en ple Parc Natural del Montseny.

Originalment només hi havia l'edifici conegut com La Masia de Sant Climent i, llavors, es va enderrocar la casa i s'hi van edificar aquests altres mòduls, que serien il·legals. Aquestes noves edificacions es van fer amb els permisos (concedits a partir de l'any 1999) de l'Ajuntament, que llavors liderava Jaume Soler, (CUPA) i en l'actualitat, tot i no estar obert al públic, l'hotel ja està gairebé acabat. El jutge també ordena restaurar la finca com era en el seu inici i tancar el recinte.

4 administracions implicades

L'exalcalde explicava ahir que no té constància de la sentència però assegura que la gestió del seu equip de govern va ser "feta amb tota legalitat" i va remarcar que la remodelació de la masia, així com de les noves edificacions, sempre va ser un procés consensuat amb "quatre administracions: l'Ajuntament, la Diputació de Girona, la de Barcelona i Urbanisme". Ja que és una finca que està situada al Parc del Montseny, participada per les dues diputacions i que, per tant, afegia, "si hi ha temes il·legals, seria de tots els que hi van participar".

La sentència del TSJC és ferma però, com va remarcar l'administrador de la companyia Baden Grup, Francisco Badia, al diari El País fa pocs dies es recorrerà la sentència al Tribunal Consistitucional perquè "tot s'ha fet amb els permisos i les llicències oportunes", va anunciar al rotatiu espanyol.

Soler també assegura que les noves edificacions són del tot legals perquè el "POUM permet reconstruir i ampliar el volum al 100% del que hi havia fins llavors, per tant, no va sortir com un bolet", afegeix.

Queixes veïnals als jutjats

Tota aquesta sentència prové d'una història que es va iniciar fa gairebé més de 10 anys, en concret, com recordava ahir l'exalcalde un grup de veïns de Fogueres de Montsoriu, en saber que es faria aquest hotel es queixaren al consistori del pas de camions d'aquest establiment per la seva àrea i llavors i van dur-ho als jutjats.

El curiós del cas és que l'any 2000 l'Ajuntament va ordenar la demolició d'aquest establiment, segons recull la sentència i, llavors, al cap de pocs dies va canviar d'opinió. I a més, el 2004, la companyia va demanar un canvi d'usos: ja que en un inici en comptes d'un establiment hoteler havia de ser una granja de faisans. L'alcalde d'Arbúcies, Roger Zamorano (ERC), manté que no s'ha donat el canvi d'usos i, en canvi, l'hotel ja està construït i a punt per obrir.

I d'altra banda, recorda que ell no estava al govern i que "l'Ajuntament defensa tots els tràmits fets" i que ara restaran a l'espera de si l'empresa com ha dit, hi recorrerà. I és que, si no fos així, hi ha quatre mesos per dur a terme l'enderroc i, si la companyia no ho fa, l'Ajuntament haurà de fer-se'n càrrec. Finalment el batlle assegura que no acaba d'entendre el TSJC, perquè en un primer contenciós admnistratiu, un jutjat va determinar a favor de l'empresa i no dels veïns.

Des del grup majoritari a l'oposició, l'Entesa; el seu cap, Pere Garriga, va assegurar ahir que "després de la sentència el que volem és que tot vagi a favor de l'Ajuntament, perquè li podria costar tot molt car".