Els hotels gironins han viscut un mal setembre, almenys si es compara amb els mesos de juliol i agost. Mentre que en aquests darrers els descensos respecte a 2008 van ser sorprenentment -per estar en època de crisi- baixos, el mes de setembre han obtingut un 7% menys de pernoctacions que en el mateix període de 2008, cosa que equival a dir unes 100.000 menys. L'Institut Nacional d'Estadística va donar a conèixer ahir totes aquestes dades.

El que s'ha repetit altra vegada com en els mesos de ple estiu és el manteniment del turisme estatal, atribuït des dels sectors turístics al fet que la crisi ha provocat que moltes famílies optessin pel turisme de proximitat. Així, les pernoctacions de turistes estatals en hotels gironins han passat de les 302.674 de setembre de 2008 a les 298.404 del mateix mes de 2009. Un descens a penes imperceptible de l'1,5%. En canvi, les pernoctacions de turistes internacionals han baixat de 1.071.526 a 980.655, pràcticament 90.000 menys, que suposen un descens percentual del 8,5%.

El descens experimentat pels hotels gironins no és -com va ser en els mesos d'estiu- més atenuat que en altres demarcacions. Es tracta d'un descens superior al de la mitjana estatal i també a la mitjana catalana, cosa que no va succeir els mesos de juny, juliol i agost.

De tota manera, cal matisar els lleus descensos en pernoctacions, ja que arriben després de fortes retallades en els preus dels hotels, de manera que les recaptacions podien haver sofert baixades molt superiors. El mateix INE informava que els preus hotelers van retrocedir a l'Estat un 6,8% el setembre respecte al mateix mes del 2008.

Baixen un 6,6% a Espanya

Els hotels espanyols van registrar 27,5 milions de pernoctacions al setembre, fet que suposa un descens del 6,6% respecte al mateix mes del 2008. Amb aquestes dades, les pernoctacions hoteleres encadenen el seu cinquè descens consecutiu en taxa interanual, després del respir que va suposar abril, mes en què les pernoctacions als hotels espanyols van repuntar a un 2% gràcies a l'efecte Setmana Santa.

Els viatgers estatals van disminuir les seves pernoctacions en un 3,2% el setembre en taxa interanual, mentre que entre els internacionals van disminuir-les un 8,8%.

Per comunitats autònomes, el principal destí elegit pels no-residents va ser les Balears, on les pernoctacions d'estrangers van caure un 8,1% respecte a setembre de 2008. Catalunya és la segona, amb una taxa interanual negativa del 5,9%, i les Canàries, amb un retrocés del 12,5%. Per la seva banda, Andalusia, la Comunitat Valenciana i Catalunya van ser els destins principals dels viatgers espanyols, amb taxes interanuals de pernoctacions del 5,9%, 0,6% i 7,3%, respectivament.

Les Balears va ser la comunitat autònoma amb el major grau d'ocupació per places durant el mes de setembre (69,3%), per davant de les Canàries (60,7%) i Catalunya (58,5%).