Nou intent de portar a judici els presumptes responsables d'una explosió que va sacsejar la comarca de la Selva. Setze anys després que una forta deflagració a la pirotècnia Brau de Vidreres causés la mort de quatre treballadors i deixés ferides cinc persones més, el cas arribarà a judici. L'Audiència de Girona ha previst que la vista es faci entre finals de gener o principis de febrer i hi ha nou persones que s'asseuran a la banqueta dels acusats per un presumpte delicte d'homicidi imprudent. Ha estat la insistència dels acusadors particulars, en representació de la família de les víctimes, el que ha provocat la celebració del judici, ja que el Ministeri Fiscal no acusa al·legant que "no ha estat possible determinar quina va ser la causa directa de l'explosió".

No serà la primera vegada que els processats s'asseuen a la banqueta dels acusats. L'any 2004 estava tot a punt per arrencar el judici però l'Audiència va retornar la causa als jutjats de Santa Coloma de Farners perquè hi havia hagut deficiències en la fase d'instrucció. Llavors, els advocats de la defensa i els de l'acusació particular van coincidir a posar de manifest que el procés havia estat "nefast" i "molt defectuós". El jutjat instructor va decidir, a finals del 2006, arxivar la causa i dictar el sobreseïment lliure dels imputats. En total, més d'una dotzena de jutges van tenir a les mans la instrucció del cas.

El recurs a l'Audiència no es va fer esperar i ara el cas podria, finalment, arribar a ser jutjat. Serà a primers d'any quan els propietaris de la pirotècnia, els encarregats de l'empresa, el guàrdia civil que custodiava la pirotècnia i els representants legals de les proveïdores de Brau s'asseguin a la banqueta dels acusats. En el nou judici el Ministeri Fiscal continua sense presentar acusació perquè considera que els fets no constitueixen cap delicte. Sosté que no s'ha pogut esbrinar la causa de l'explosió i si la deflagració es va produir per algun tipus de negligència. Les acusacions particulars, en canvi, demanen cinc anys de presó per homicidi imprudent per a cadascun dels nou imputats. A més, demanen que els acusats o les seves asseguradores indemnitzin els afectats amb gairebé 900.000 euros. En cas que hi hagi una sentència condemnatòria, hi ha quatre responsables civils directes i sis d'indirectes.

Els fets es remunten al 3 de juny del 1993 quan es va produir una explosió en una nau de la pirotècnia Brau de Vidreres. Com a conseqüència de l'explosió es va produir una ona calorífica i tres explosions més a cadascuna de les naus de treball.

Bienvenido Joals, pare de dues de les víctimes mortals, explicava ahir que "quan s'han passat 16 anys rient-se de tu fa que el record sigui més fort. És indignant com han tractat aquest cas".