Uns operaris estan retirant aquest dies les espècies de flora exòtica invasora que durant els darrers anys han colonitzat el litoral de Palafrugell (Baix Empordà). L'arrencada de les plantes es fa manualment i se centra en tres espècies: l'ungla de gat, situada a les roques de primera línia de mar, i la tradescància i l'acant, que es troben a la zona de la riera de la Pedrosa. La majoria d'aquestes plantes provenen de jardins privats i, per això, l'Ajuntament farà una jornada tècnica per informar el sector de la problemàtica que comporten. El projecte s'emmarca dins el conveni signat per la Diputació de Girona i 'La Caixa' per millorar els espais naturals de la demarcació.

En diversos trams del camí de ronda de Tamariu es poden observar grans manats de plantes verdes que baixen per la roca. Es tracta de l'ungla de gat, una de les espècies invasores que durant els darrers anys ha anat colonitzant el litoral empordanès. Procedent de jardins privats, aquesta espècie s'ha anat estenent ràpidament –especialment a primera línia de mar- perquè no té depredadors.

Amb l'objectiu de recuperar l'hàbitat, la Diputació de Girona i 'La Caixa' han engegat aquests dies una actuació per arrencar aquesta espècie invasora del litoral de Palafrugell. Per això, diversos operaris estan retirant manualment els manats d'ungla de gat que es troben arreu de l'Espai d'Interès Natural Muntanyes de Begur (Baix Empordà).

A més d'arrencar l'ungla de gat de les roques del litoral compreses entre cala Pedrosa i Aigua Xelida, el projecte també permetrà netejar de flora invasora la zona de la riera de la Pedrosa. En aquest cas, les espècies que l'han colonitzada són la tradescància i l'acant.

Un cop s'hagin retirat els manats de plantes invasores, els operaris també restauraran els ambients més degradats amb la plantació d'espècies de flora autòctona. 'Es preveu que els treballs d'extracció manual s'allarguin fins al febrer, i després es farà el manteniment de vegetació plantada', ha ressaltat el regidor de Medi Ambient de Palafrugell, Màrius Lledó.

Sobre el terreny, els operaris que porten a terme l'actuació són del Centre Tramuntana, una entitat que treballa per a la inserció laboral de persones en risc d'exclusió social. 'A més de la part ambiental, també cal ressaltar la importància social d'aquest projecte', ha ressaltat el diputat de Medi Ambient de la Diputació, Josep Maria Rufí.

L'actuació s'inclou dins el conveni que van rubricar la Diputació de Girona i 'La Caixa' per recuperar els hàbitats de la demarcació. Aquest projecte –del qual ara se n'inicia la tercera fase- té un cost de 60.000 euros, dels quals 46.900 els aporta l'entitat financera i, la resta, el consistori baixempordanès.

Procedents dels jardins

Els jardins privats han estat, durant els darrers anys, un dels focus que més han propiciat l'expansió de flora exòtica invasora al litoral del Baix Empordà. Per això, i amb la intenció de conscienciar el sector, des de l'Ajuntament de Palafrugell es portarà a terme una jornada tècnica per explicar als jardiners les conseqüències que les plantes de fora poden tenir per a l'ecosistema.

'Aquesta actuació que portem a terme és una crida tant a les empreses del sector com als privats perquè prenguem consciència de com orientem els nostres jardins', ha ressaltat l'alcalde de Palafrugell, Lluís Medir. 'Cal estendre la cultura de treballar amb flora autòctona i treballar amb criteris ambientals sostenibles', ha conclòs l'alcalde.

(Seguirà: