Aquests darrers dies, a banda l'epidèmia de grip A i l'inici de la campanya de vacunació, el món sanitari ha girat els ulls vers l'informe Fedea-McKinsey. Un informe que no fa altra cosa que recordar quelcom a bastament conegut: des de fa molt de temps el Sistema Nacional de Salut, tal com està i com funciona, és insostenible. Gairebé tots els governs autonòmics s'excedeixen, any rere any, en els seus pressupostos sanitaris, endossant el dèficit generat a les arques de l'estat. Un dèficit que, només en el període 2003-2007 s'acostaria als 11.000 milions d'euros. Algunes estadístiques divulgades paral·lelament a l'informe Fedea-McKinsey indiquen que els espanyols visitem al metge un 40% més que la mitjana dels europeus. Un promig de 8,1 visites/any enfront les 5,6 visites/any dels ciutadans comunitaris. Un promig no massa llunyà a les 12 visites/any que els experts en salut mental consideren patològic i denominen hiperfreqüentació.

S'han tornat a sentir les veus dels qui defensen la introducció d'una taxa fixa i petita per cada visita al metge, l'anomena't coopagament, però també, les dels qui no en volen sentir a parlar ni en broma. Argumenten aquests darrers, que la mesura aniria contra la universalitat i la igualtat de la salut pública, perjudicant als qui menys tenen i introduint barreres econòmiques a l'accés als serveis sanitaris.

La digressió global i allunyada de la realitat més propera, si no fos perquè des de fa uns mesos els blanencs a qui es demana una ecografia (programada o preferent) després d'una llarga espera, han de desplaçar-se a Girona, al Trueta a fer-la. No està clar si darrera aquest retorn al passat hi ha un problema de hiperfreqüentació, una manca de personal a radiologia o que, senzillament, s'ha exhaurit el "cupo" d'ecografies que l'ICS paga cada any al Consorci Selva-Maresme per donar aquest servei.

La situació actual obliga els blanencs amb menys recursos i als que no disposen d'assegurances privades, a anar a Girona i perdre mig matí, com feien vint-i-cinc anys enrere quan necessitaven visites o proves complementaries. L'informe Fedea-McKinsey pronostica un panorama de futur força cru. De moment, però, per aquestes contrades, no cal que ens preocupem. Pel que fa a alguns serveis i prestacions, caminem, tant de bo provisionalment, decididament cap al passat.