08 de desembre de 2009
08.12.2009

ERC diu que FCC va ometre factures per mantenir el superàvit de l'anterior govern

L'exalcalde Josep Marigó (PSC) ho hauria demanat com a favor per evitar realitzar un pla de sanejament a l'Ajuntament

08.12.2009 | 01:00
El govern aprovarà en un ple el valor del deute amb FCC, que serà inferior al reclamat per l´empresa.

Sembla que l'auditoria dels comptes de l'Ajuntament de Blanes no dóna els mateixos resultats a tothom i la seva interpretació s'està mostrant elàstica. De la mà de l'exregidor Joan Puig, l'agrupació independentista d'ERC ha sortit a la llum per declarar que l'empresa encarregada de la neteja de la vila -FCC- va ometre presentar diverses factures durant l'anterior mandat per evitar que el govern bipartit de PSC i EUiA hagués de realitzar un pla de sanejament.
L'omissió en la presentació dels rebuts es deuria a una petició personal de l'aleshores alcalde i actualment portaveu del PSC, Josep Marigó, als responsables de l'empresa. D'aquesta manera ho ha afirmat Puig alhora que reconeix com FCC així ho ha comunicat explícitament a l'actual govern durant les negociacions que estan duent a terme per arreglar el deute històric que té Blanes amb l'empresa, que aquesta ha fixat en 17 milions.
Pels independentistes queda clar que aquesta situació era una maniobra política per liquidar els pressupostos de l'any 2006 i 2007 amb superàvit i evitar sotmetre's a la tutela de la Generalitat mitjançant un pla de sanejament com el que actualment té l'Ajuntament fins al 2015. Els republicans han eximit de culpa els funcionaris municipals i en especial l'interventor general del consistori, en indicar que aquest darrer no va intervenir en la petició que hauria fet Marigó a l'empresa de residus.
El govern en bloc (CiU, PDB, PP) ja va anunciar la setmana passada les conclusions de l'auditoria i informava que no va ser fins als anys 2008 i 2009 que van aparèixer les factures corresponents als reconeixements del deute amb FCC generat en el període 1995-2006. Per aquesta raó l'informe ecònomic s'enviarà a la Sindicatura de Comptes.
Esquerra també ha volgut carregar contra l'empresa de neteja argumentant que no tenia necessitat de retardar-se en la presentació de les factures per fer un favor polític. En el fons, l'ha acusat de beneficiar-se d'aquesta situació donant a entendre que, en canviar-se el model de recollida de brossa sense disposar d'una nova plica, FCC va continuar realitzant el servei. Com a resultat de no haver-se realitzat un concurs previ, l'Ajuntament no disposava d'empreses alternatives i FCC va poder reclamar els diners que considerava oportuns.

Negociant el deute
En breu, l'Ajuntament acordarà el deute amb FCC. És segur que no ascendirà a 17 milions d'euros malgrat que la xifra que estudia el govern no s'ha fet pública per no alterar la negociació amb l'empresa.
Puig ha manifestat que en el suposat cas que la mercantil no accepti la valoració econòmica del consistori el govern durà a ple el preu màxim que està disposat a pagar "i si no hi està d'acord [FCC] haurà d'anar als tribunals". El republicà és taxatiu quan afirma que és inadmissible que l'empresa vulgui cobrar interessos per unes factures que no va presentar "en temps ni forma" i de les quals no hi ha "exigència oficial per cobrar el deute".
Una vegada solucionat aquest problema, els serveis tècnics de l'Ajuntament redactaran la nova plica d'escombraries que haurà de sortir a concurs per tornar a adjudicar el servei de la recollida de brossa.

Explicacions públiques
La formació independentista ha demanat al cap de l'oposició, Josep Marigó, que expliqui públicament la seva gestió al capdavant del consistori, especialment en l'aspecte que afecta la petició que hauria fet a FCC per tal que no presentés les factures pertinents.
Els republicans també han volgut acusar els socialistes d'haver deixat de cobrar intencionadament altres factures municipals per valor de més d'un milió i mig d'euros.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook