La tradicional molsa que fa anys es recollia per fer el pessebre és avui dia una espècie protegida i agafar-ne pot suposar una multa. Altres espècies, com ara el boix grèvol, tampoc no es poden agafar, ni tampoc arbres del bosc per decorar-los com a arbres de Nadal. Per tal d'evitar aquestes males pràctiques el Nadal passat el Cos d'Agents Rurals va fer 158 inspeccions a floristeries, botigues i parades de productes nadalencs. També s'incrementa la vigilància als boscos per evitar l'espoli d'espècies vegetals protegides. Girona va ser l'any passat la zona on més control es va fer respecte d'aquest afer. A Barcelona se'n van fer 75; a Lleida, 84; a Tarragona, 53 i a les Terres de l'Ebre, tan sols tres.

Segons fa saber el Departament de Medi Ambient de la Generalitat, però, cap de les inspeccions es va concloure amb un expedient administratiu per comercialització fraudulenta d'espècies nadalenques. La gent està cada cop més conscienciada que la seva recol·lecció i venda estan regulades i, a més, avui dia és fàcil trobar molsa d'importació a les parades d'articles nadalencs o a qualsevol botiga de flors.

Prohibit arrencar arbres

A més de les molses, el grèvol i el vesc, plantes que fa anys que estan protegides, Medi Ambient recorda que també és il·legal arrencar o serrar un arbret del bosc per endur-se'l a casa i guarnir-lo. Catalunya té regulada també la comercialització d'arbres i especialment dels avets, pícees o avets rojos que s'acostumen a vendre com a ornament nadalenc. Quan els comprem, per tal que se'n pugui acreditar l'origen reglamentari, han de dur una etiqueta que, a més, garanteixi que la plantació d'on provenen és ecològicament sostenible.

A més, un cop acabades les festes no és recomanable llençar l'arbre al contenidor o deixar-lo al carrer. La majoria de municipis habiliten espais per deixar-los un cop acaben les festes i un cop recollits se'n fa compostatge. En tot cas, sempre es poden dur a la deixalleria perquè siguin tractats. O bé optar per una espècie autòctona que, un cop acabat el Nadal, pugui ser trasplantada a terra i arrelar i créixer.

Pel que fa a la molsa, és un element molt important en els ecosistemes dels boscos perquè manté els nutrients i la humitat del sòl. Si no es vol comprar molsa, una bona alternativa per als pessebres és la gespa, natural o artificial. Igual d'importants són el vesc, el galzeran i el boix grèvol, base de l'alimentació de moltes bestioles.