20 de desembre de 2009
20.12.2009

diumenge DIETARI

20.12.2009 | 01:00
diumenge DIETARI

dissabte Bandes llatines
Alguna cosa se'ns escapa del fenomen de les bandes formades per joves de procedència llatina. Des del moment que Interior ha decidit crear a Girona un grup policial especialitzat a investigar aquestes bandes, és que alguna cosa està passant. Ha transcendit poca informació sobre la creació d'aquest grup policial. Alguna font dels Mossos ha explicat, com a molt, que té la finalitat de controlar un fenomen que pot generar molts conflictes, sobretot de violència entre els mateixos joves.
La discoteca Enjoy Latino de Girona n'és una mostra clara. L'antre aquest ha estat l'escenari reiterat de violentes baralles entre bandes rivals. Algunes, fins i tot extremes, com l'any passat quan, a l'aparcament del local, un jove dominicà va morir després de rebre un tret amb una arma de fabricació casolana disparada per un hondureny de 23 anys. A finals de l'any passat els Mossos d'Esquadra van fer una operació en aquest local i van intervenir de tot: armes blanques, bastons i drogues, i hi van trobar 19 menors.

diumenge La botifarrada
Catalunya té tendència a convertir coses importants en botifarrades populars. En aquest sentit, les consultes sobre la independència de Catalunya han fumejat força. Però seria un error restar força a la botifarrada d'avui. Estic segur que es convertirà en un instrument útil per llançar missatges de fum perquè Espanya sàpiga com de cabrejada està part de la gent d'aquí... però poca cosa més.
La història recent ens demostra que la majoria de nacionalitats europees que han aconseguit fundar un estat ho han fet per la via de votar la creació de l'estat propi en el parlament autonòmic de torn. I en molts casos després d'episodis traumàtics. La independència de Catalunya és inviable per la via constitucional espanyola (no té fissures). Només té viabilitat a través d'un parlament català disposat a votar una independència que abans hagi assolit una majoria sociològica.

dilluns salt-perpinyà
Per fi un projecte transfronterer amb cara i ulls. L'han impulsat Salt i Perpinyà amb una programació teatral conjunta. La història contemporània ens demostra que, tot i el veïnatge, la Catalunya del Nord i les comarques de Girona han viscut completament d'esquena. Com a màxim els de Perpinyà vénen a comprar a les botigues d'Amancio Ortega i els de Girona, a l'Auchan o a buscar ostres. Poca cosa més, quan en realitat són dos territoris que comparteixen arrel, paisatge i potencial econòmic.
Durant anys, la Catalunya del Nord ignorava unes comarques de Girona que veien Perpinyà com una icona de llibertat. Ara són els comarques de Girona que ignoren un Rosselló que, des de fa temps, té ciutats com Girona com a referent.
 
dimarts candidata, pagans?
Feia temps que no anava a un ple de l'Ajuntament de Girona. Tinc la ratlla de cul esborrada d'estar tanta estona assegut a la cadira. Més de quatre hores de ple esperant alguna notícia. Passat l'equador de la sessió no ha arribat la notícia però sí que la insinuació que ha esdevingut notícia. Anna Pagans, l'alcaldessa, ha dit irritada al cap de l'oposició, Carles Puigdemont, que en el futur tindran temps per fer debats electorals.
Fins avui Pagans no havia fet cap insinuació directa o indirecta de si es tornaria a presentar el 2011. Un misteri que havia disparat la màquina dels rumors (molt engreixada a Girona en els últims temps), sobre possibles candidats a substituir-la. La més descabellada que he escoltat és el possible retorn d'un exalcalde.  Una solemne tonteria!  No?

dimecres una oportunitat
Sovint crec -i segurament m'equivoco- que la Costa Brava té una oportunitat. Sobretot quan alguna reunió de la Comissió d'Urbanisme de Girona tomba la possibilitat de construir el que sigui a primera línia de mar. L'Ajuntament de Begur havia pactat, amb els propietaris d'uns terrenys de Cap sa sal, reconvertir-los en un espai per construir-hi cases. Aquest sòl fa dues dècades que està catalogat per fer-hi un hotel. Mai l'han construït. Els propietaris pretenien fer-hi cases a canvi de reduir els metres quadrats ocupats i fer l'hotel en un altre indret. Urbanisme ha dit que no.
Potser la Costa Brava encara té una oportunitat.
 
dijous L'era dels trasplantaments
Els doctors Gallardo, Masià, i Profitós han presentat aquest matí a l'hospital Josep Trueta de Girona els primers quatre trasplantaments que es fan en la història de les comarques de Girona. No són trasplantaments d'òrgans sòlids, sinó de cèl·lules mare que serveixen, amb la quimio, per combatre determinats càncers. Però com ha dit Rafael Masià: "això permet que Girona entri en l'era dels trasplantaments". Per molt que el director mèdic de l'hospital després s'hagi penedit de les seves paraules i hagi demanat als periodistes que rebaixin la pompa d'aquesta expressió.
Sigui d'òrgans sòlids o microscòpics, el que avui han presentat és realment important i no és que es mereixi només pompa, sinó reconeixement i portades. Això que fan ells sí que és important en un temps que tots plegats ens dediquem a fabricar celebritats catòdiques, efímeres, insubstancials i puerils.

divendres joguines?
Tècnics de l'Agència Catalana del Consum a Girona van estar hores fent voltes a una taula intentant desxifrar què era un giny gelatinós que pretenia ser venut en una botiga com si fos una joguina. L'andròmina de gelatina aquesta forma part del centenar de joguets que l'Agència ha immobilitzat aquests dies perquè són perillosos, perquè tenen un etiquetatge deficient o perquè no han passat els controls de la UE.
Els tècnics van estar donant-hi voltes, fent teories, tesis i proves... i a hores d'ara encara no han resolt l'enigma. Potser els tècnics van quedar sorpresos per aquest misteri. Un servidor, no gaire. Sovint em passa quan entro en una botiga de joguets o en un basar xinès. Desconec la utilitat de la majoria de ginys que hi ha als prestatges.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook