Formalment, el Senat ha aprovat aquesta setmana destinar dos milions d'euros dels pressupostos generals de l'Estat a la reconversió de Sant Grau, a Tossa, en un parador nacional. Però l'alegria no campa pel municipi selvatà a causa que la situació pot revertir-se en breu quan el Congrés hagi de donar el vistiplau definitiu als comptes. I és que si Tossa disposa d'aquesta partida econòmica és gràcies al desgavell en la votació senatorial on el PSOE va aprovar per error 13 esmenes de CiU, entre les quals hi havia la referent al futur parador de Sant Grau.

Davant la confusa situació generada CiU i PSOE negociaran la solució d'aquest greuge mitjançant la negociació final del pressupost i totes les esmenes aprovades per equivocació, les quals augmenten la despesa en uns 250 milions d'euros. Així, durant la propera Comissió d'Indústria, Turisme i Comerç es resoldrà si finalment Tossa ha de percebre els dos milions d'euros per a Sant Grau o, com des de l'any 2007, la formació nacionalista haurà de tornar a presentar una esmena en aquest sentit durant la tramitació dels propers pressupostos generals.

És segur que durant aquesta Comissió es tractarà el cas de Tossa, ja que hi assistiran representants de l'empresa Paradores de Turismo, SA després que l'alcaldessa de la població, Imma Colom (CiU), hagi informat la societat. La intenció, tal com expressa, és aconseguir esgarrapar aquests dos milions d'euros independentment de si estava previst concedir-los o no. L'interès del govern municipal (CiU) a disposar d'aquesta aportació econòmica és màxima, ja que la idea de convertir Sant Grau en un parador nacional és la principal opció del consistori pel "potencial econòmic que això suposaria".

Aprofitant l'avinentesa, l'alcaldessa ha mencionat que està en contacte amb la companyia turística amb la qual no ha pogut tancar cap acord malgrat tenir aquesta intenció des d'abans d'adquirir en propietat la finca de Sant Grau el mes d'octubre passat, precisament, durant el dia que es commemorava l'efemèride de l'apòstol.

El futur de la finca

Encara que les negociacions per explotar el paratge no estan tancades, Colom sí que ha pogut esmentar alguns aspectes que condicionaran la cessió de la finca a Paradores de Turismo "si hi ha oportunitat" o alguna altra empresa. A grans trets la companyia interessada haurà de presentar un projecte turístic de solidesa que valorarà el govern i s'haurà de comprometre a arranjar i mantenir la totalitat de Sant Grau, que consta de l'ermita, l'hostatgeria, el bosc, el xalet de 130 metres quadrats, el dipòsit d'aigua, la bassa de proveïment i les pistes esportives.

En un principi, l'Ajuntament no preveu negociar un arrendament exorbitant sinó aconseguir que l'usufructuari dignifiqui l'espai de tal manera que el converteixi en un centre d'atracció turística que actuiï com un revulsiu econòmic per Tossa.

Sant Grau, tot i ser a 13 quilòmetres de la població, ja va condicionar-se com un hotel de luxe quan l'empresari Domingo Gotarra el va comprar l'any 1959.