03 de gener de 2010
03.01.2010

La Casa del Poble comprarà la Blandense després que Blanes renunciï a ocupar-la

L'entitat està negociant amb l'Estat l'adquisició del pis superior de la propietat, ocupat actualment pel sindicat de CCOO

03.01.2010 | 02:03
La cooperativa la Blandense, ubicada al carrer Muralla, a l´alçada del número 28.

Blanes ha renunciat a ocupar els baixos del carrer Muralla, número 28 -l'antiga cooperativa la Blandense- per facilitar que la Casa del Poble pugui tancar la compra de la propietat a la Generalitat, actual titular de l'espai. Aquesta entitat blanenca sempre ha defensat que la Blandense és una propietat que el franquisme li va incautar i que hauria d'haver-se retornat amb l'arribada de la democràcia l'any 1978.
La Diputació de Girona ha atorgat una subvenció de 100.000 euros a la Casa del Poble perquè pugui efectuar aquesta compra, que ascendeix a un total de 226.000 euros. No obstant, la cooperativa té un altre pis, utilitzat actualment per CCOO, que és propietat del Govern central. Per aquesta raó, l'entitat està entaulant converses amb l'Estat per aconseguir que li vengui la titularitat. Si es tanqués l'operació, la Casa del Poble estima que hauria de pagar un total de 600.000 euros per apropiar-se de la totalitat de la finca.
La renúncia a l'autorització d'ocupació temporal d'aquest espai efectuada pel govern (CiU, PDB, PP) va molestar l'oposició, que va qüestionar la decisió assegurant que es tractava d'una maniobra per afavorir la Casa del Poble. De fet, tant PSC com EUiA van instar el govern a adquirir la propietat. Sobre aquesta possibilitat, el regidor d'Urbanisme, Carles Gibert (CiU) va mencionar que amb els diners que costaria la compra d'aquesta finca, el govern podria construir un local més gran i amb comunicacions més bones.
L'oposició considera que la renúncia del govern i el posterior canvi de titularitat de l'edifici comportarà que les diverses associacions i organitzacions cíviques del municipi puguin tenir vedat l'ús d'aquest espai.
La titularitat històrica de la Blandense ja va enfrontar el PSC amb la Casa del Poble durant l'estiu. Si per l'entitat és evident que es tracta d'un patrimoni expoliat durant la dictadura, la formació socialista ha defensat que els drets de la propietat no estan clars, perquè no s'ha arribat a cap acord amb el govern, argument aquest que els socialistes van considerar oportú recordar durant el plenari passat.
Des d'EUiA van exposar les seves sospites que la Casa del Poble adquirís la Blandense per realitzar-hi una operació immobiliària que els reportés quantiosos beneficis econòmics, aspecte que l'entitat ha negat rotundament.

L'ús actual de la Blandense
El 9 de març de 1989, el Departament de Treball de la Generalitat i l'Ajuntament de Blanes van subs-criure un acord segons el qual la Generalitat autoritzava per temps indefinit el consistori a ocupar el local situat a la planta baixa del carrer Muralla, número 28, per a activitats de serveis socials de l'ajuntament i especialment per a llar de jubilats.
El 30 d'abril de 2001 el plenari va acordar la cessió d'aquest espai a l'entitat Casa del Poble, amb un màxim de dos anys negociable. Vuit anys després, la Subdirecció General de Patrimoni Immobiliari de la Generalitat està tramitant la venda a favor de la Casa del Poble d'aquesta propietat i, perquè això sigui possible, ha calgut que l'ajuntament renunciés als drets sobre el local. No obstant, la Generalitat també hauria pogut rescindir l'acord.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook