Tres municipis d'Osona i dos de la Selva impulsaran un programa de turisme basat en els boscos de bruixes i bandolers. L'objectiu és posar en valor la història i les llegendes relacionades amb aquesta temàtica en el territori muntanyenc del Montseny-Guilleries-Lluçanès, amb personatges com ara Serrallonga o Rocaguinarda, i explotar-les turísticament per dinamitzar aquestes comarques d'interior.

El programa s'emmarca en el projecte estatal "Horizonte 2010" i compta amb un pressupost de 2,5 milions d'euros, amb una aportació de 833.667 euros a parts iguals entre l'Estat, el Departament d'Innovació, Universitats i Empresa i els ajuntaments que s'integren en el projecte. El conseller Huguet el va presentar ahir a Sant Hilari de Sacalm (Selva) i va destacar-ne la seva potencialitat com a model de turisme sostenible.

Els cinc pobles inclosos en aquest programa triannual són Sant Hilari de Sacalm i Arbúcies, a la comarca de la Selva, i Olost, Sant Feliu Sasserra i Viladrau, d'Osona. L'alcalde de Sant Hilari Sacalm esmentat, Joan Garriga (ERC), afirma que permetrà començar una "nova etapa", ja que suposa l'"empenta" que faltava per activar encara més el territori interior de Catalunya i el seu potencial turístic.

Producte muntanyenc

El pla té com a objectiu la creació d'un producte turístic al territori muntanyenc del Montseny-Guilleries-Lluçanès basat en les bruixes i els bandolers, principals protagonistes de la zona durant la Catalunya dels segles XVI i XVII, amb personatges molt destacats, com ara Serrallonga o Rocaguinarda. Aquesta temàtica també quedarà inclosa en la resta de productes turístics del país recollits en la marca la Catalunya Rebel, que va del segle XVI fins al XVIII.

La natura també hi tindrà un paper destacat i, de fet, el programa s'estructura en cinc boscos que hi ha en aquest territori. D'una banda, el bosc de les Forques, a Sant Feliu Sasserra, com a escenari de la caça de bruixdes; el bosc de Rocaguinarda a Olost, dedicat a aquest cavaller, que va acompanyar el Quixot en la seva estança barcelonina; el bosc de l'Aquellarre a Viladrau, escenari d'aquestes trobades de bruixes, pocions i remeis; el bosc de Serrallonga a Viladrau i Sant Hilari de Sacalm, amb el bandoler com a protagonista, i finalment el bosc de Montsoriu a Arbúcies com a indret de masies i pagesos.

El territori del Montseny-Guilleries-Lluçanès té el seu punt fort en el patrimoni natural. A voltant de la Plana de Vic es troben alguns dels espais naturals protegits més importants de Catalunya: Les Guilleries i el Montseny, i un paisatge vegetal característic a base de boscos que s'estén per la major part del territori.

El pla preveu actuacions a través d'equipaments i centres d'interpretació, camins i senders, llocs simbòlics i de la memòria i fires i esdeveniments locals. El conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, va subratllar la potencialitat d'aquest producte en combinar elements històrics amb una dimensió mística i llegendària que resulta molt atraient per al públic familiar. La clau del seu èxit, va dir, es troba en la participació popular de cada zona, que haurà de buscar les seves peculiaritats.