L'oposició de Vidreres troba encertada la decisió de l'alcaldessa, Ruth Rosique (PSC), de cessar el fins ara regidor de Medi Ambient i tinent d'alcalde, Jordi Pruneda (ExV-ICV) després que aquest hagués adjudicat diversos estudis a la cooperativa La Copa mentre n'era el president del consell rector.

Rosique ha evitat pronunciar-se respecte al cessament, malgrat que ICV va esguerrar-li el període de reflexió previst per al cap de setmana en anunciar el divendres passat que abandonava el govern i trencava així un pacte que ha durat tres anys. Es dóna la particularitat que l'alcaldessa, després de celebrar la Junta de Govern on va retirar a Pruneda les seves atribucions, va convocar totes les formacions que composen el plenari a reunir-se al llarg de la setmana vinent per sopesar la nova situació de governabilitat, ja que ara el PSC restarà al capdavant del consistori amb només quatre dels tretze regidors que el configuren.

Si bé és cert que tant CiU com ERC i GdP consideren prioritari consensuar totes aquelles decisions que beneficiïn la població i que no responguin únicament al compliment del programa electoral dels socialistes, no totes les formacions creuen que aquest mandat s'acabi en minoria. En aquest punt cal recordar que el 2007 PSC i CIU van signar un pacte de govern que, tot i sumar una majoria de set regidors, no va fructificar.

La portaveu de la federació nacionalista, Glòria Selis, afirma ser conscient que la seva formació té una situació privilegiada a l'hora de negociar una possible entrada al govern municipal, ja que és l'únic partit que permetria prendre decisions sense estar a expenses de tot el plenari en cada qüestió. Ara bé, Selis manifesta que el PSC no ha sondejat la federació, però apunta que CiU "està obert a treballar des de fora i des de dins [del govern]".

La regidora comenta que darrerament s'ha pogut observar com l'alcaldessa i ella conversaven públicament. El fet l'atribueix exclussivament a la seva ocupació professional -regenta una cafeteria al municipi- i considera que això no és indicatiu que s'estigui ordint cap pacte de forma discreta. És més, l'edil es mostra sorpresa per la reacció d'ICV, perquè "no pensàvem que a hores d'ara hi hagués el trencament".

Pel líder de Gent del Poble (GdP), Jordi Camps, resulta indefectible l'existència d'un pacte sociovergent que es farà públic "en uns mesos". Considera que "Selis té ganes d'entrar al govern" i reforça les seves sospites el fet que CiU "aprovarà els pressupostos sense modificacions". Explica aquest assumpte indicant que en les diferents reunions per consensuar l'elaboració dels comptes d'aquest any la federació nacionalista no va reclamar cap modificació i tan sols va reconvenir al PSC les despeses en electricitat i telefonia.

Camps, que recolza el cessament de Pruneda per incórrer en una "incompatibilitat manifesta" en el cas de les adjudicaions a La Copa, veu probable que en el si del PSC es produeixi l'espantada del regidor Jaume Camps, cunyat de Pruneda, a qui va defensar la seva actuació durant el ple que Rosique va evidenciar la seva falta de confiança vers el seu soci considerant el cas de les adjudicacions "una taca".

El portaveu de GdP indica que les relacions entre Jaume Camps i els seus companys de partit "no són massa bones", fins al punt que, en ocasions, ha votat contràriament a la decisió del partit en alguns aspectes. Aquesta discrepància va quedar constatada en el darrer ple quan cap dels representants socialistes, a excepció d'ell, va sortir a defensar l'actuació de Pruneda.

ERC troba "una mesura coherent" el cessament de Pruneda. El seu portaveu, Jordi Daranas, apunta que la situació actual de l'ajuntament obligarà el govern a consensuar les seves decisions, a les quals ERC no s'oposarà "si s'escauen al programa electoral o són per al bé de Vidreres". Daranas puntualitza que els socialistes no han de tenir cap problema a governar en minoria i posa com a exemple el període en què la seva formació es trobava en la mateixa situació i va estar al capdavant de l'ajuntament durant un any i mig.

Les tres formacions van criticar les raons esgrimides per ICV per justificar el trencament del govern. I és que Pruneda va esmentar que en la dissolució del pacte va tenir a veure el desacord amb els seus socis sobre l'Avantprojecte del Pla Territorial de les Comarques Gironines. Curiosament, aquest desacord ja existia quan es va formalitzar el pacte entre PSC i ICV ara fa tres anys.