La setmana passada apareixia en el Diari de Girona un titular que em va preocupar molt: "L'alcalde de la Vall d'en Bas demana que li deixin ubicar un Decathlon en un polígon". Tot i saber que la llei del comerç prohibeix que els municipis de menys de 3.000 habitants acullin superfícies de més de 2.000 m2, l'alcalde convergent demana que la llei faci una excepció al seu municipi.

Qui necessita a la Vall d'en Bas que es construeixi un Decathlon? Les necessitats de la Vall en relació amb material esportiu no estan ateses amb les botigues de comerç tradicional d'Olot? A qui beneficia construir una gran superfície en un territori equilibrat entre la indústria, l'agricultura i els serveis com és la Vall? L'alcalde de CiU està disposat a enfonsar el comerç d'Olot i d'altres pobles de la Garrotxa? O és que la Vall ara vol competir amb Girona, Vic o Olot?

Tot plegat una bestiesa. I que, per desgràcia, s'acosta al que vaig dir fa temps que passaria amb l'obertura de l'eix Vic-Olot per Bracons. Una vegada construïda començaria la pressió per ocupar uns espais ara agrícoles per convertir-los en urbanitzables, sota la fal·làcia del progrés i de la millora econòmica dels habitants de la Vall.

Diu l'alcalde que ho fa per lluitar contra l'atur i que, amb la construcció del Decathlon, quasi tots els 40 desocupats de la Vall trobarien feina en aquesta gran superfície i a més crearia més llocs indirectes ja que una corrua de cotxes i persones vindrien a la Vall a comprar material esportiu. I en canvi no parla de la destrucció de llocs de treball i de comerços que haurien de tancar les seves portes davant la competència del gegant francès.

És increïble. Ja hi ha un Decathlon a Girona i un altre a Vic, per què en volem un a la Vall d'En Bas? L'eix Vic-Olot no servia per acostar-nos a aquestes poblacions i així aprofitar-nos dels avantatges d'estar propers a ciutats tan importants com Vic i Girona sense rebre els desavantatges de la massificació, el trànsit i l'ocupació del territori que pateixen aquestes? Ara resulta que la bella i equilibrada Vall d'en Bas, segons la proposta del seu alcalde, també vol tenir grans superfícies com el Decathlon? I per quan, Sr. Alcalde, el Bauhaus, per millorar el bricolatge de la Vall, o el Media Markt per potenciar la tecnologia a les llars de la Vall, o el Corte Inglés per acabar d'enfonsar tot el comerç tradicional i de proximitat de la Garrotxa?

Les persones que ens visiten tenen una imatge agradable i bonica de la Vall, ara l'alcalde els vol canviar per una altra: sortirien del túnel i de seguida veurien un gran edifici, segur camuflat per una filera d'arbres, per allò del medi ambient, i que seria la primera parada i potser l'última dels visitants de la Vall. El resultat final seria més cotxes, més trànsit, i en conseqüència més necessitat de fer una autovia que travessi la Vall per connectar amb l'autovia d'Olot a Figueres i així crear més espai per fer més polígons, més benzineres, algun altre hotel, més restaurants, algun altra urbanització "estil Can Trona" i així anar avançant per fer de la Vall un espai comercial i la seva destrucció definitiva.

Això sí, sempre ens quedaria el Decathlon i el trist record de tenir una gran superfície en el poble més petit. Segur que a l'alcalde i als seus acòlits se'ls acudirà algun eslògan com "Visita la Vall d'en Bas i ompliràs el cabàs". Tot pel progrés.

Des d'ICV posarem tot el nostre esforç i intel·ligència per evitar que a la llei del comerç hi hagi cap exempció que permeti una animalada com la que proposa l'alcalde convergent de la Vall d'en Bas.

I això, benvolgudes i benvolguts lectors, només és el començament si no ho evitem. Nosaltres estem disposats a fer-ho.