Els Mossos d'Esquadra han arribat a recuperar gairebé un miler d'artefactes explosius de la Guerra Civil del polvorí trobat en un bosc de Darnius el mes de ?novembre. En un primer moment es van trobar 330 artefactes, però les posteriors recerques a la zona han permès triplicar aquesta xifra. Tots els explosius han estat destruïts.

Els Tècnics Especialistes en Desactivació d'Artefactes Explosius (TEDAX) dels Mossos d'Esquadra de Girona van recuperar i van destruir abans de les últimes festes de Nadal els 945 artefactes explosius de la Guerra Civil localitzats a Darnius. Va ser el 19 de novembre de l'any passat quan un veí de la zona va alertar als Mossos de Figueres que havia vist en una zona boscosa el que creia que era un projectil d'artilleria i aquests van ?certificar la troballa i esbrinar si n'hi podia haver més.

Recerca amb detectors

Ajudats per un equip detector de metalls, els tècnics van començar la recerca d'altres possibles artefactes i entre el 19 i el 20 de novembre en van localitzar 332, però tot i així es va decidir continuar rastrejant el terreny.

Després d'un mes de treball amb pales removent la terra, els Tedax dels Mossos van deixar neta d'artefactes aquesta zona boscosa del municipi de Darnius. En total, van recuperar els 945 projectils després de remoure una extensió de 35 metres quadrats per 1,60 metres de profunditat i retirar uns 56 metres cúbics de terra i roques.

Del total dels recuperats, 934 eren projectils antitanc d'origen rus; 5 eren antiaeris i d'origen nord-americà i els 6 restants són d'origen desconegut.

Tot aquest arsenal va ser carregat en caixes especialment preparades per al seu traslladat, fet per especialistes dels Mossos i portat a la base militar General Àlvarez de Castro de Sant Climent Sescebes, on després de recuperar-lo va ser destruït.

L'antic arsenal de la masia

Segons expliquen les persones més grans de la zona, on s'ha trobat aquest antic arsenal hi havia una masia que s'havia construït a principi del segle XX, i el seu llogater havia utilitzat el celler de la casa per amagar els projectils per a les forces republicanes, encara que oficialment no es tractés d'un polvorí.

Segons els veïns de la zona, al febrer de 1939 artificiers de l'exèrcit de la República van fer esclatar la masia perquè ningú pogués aprofitar el material que hi tenien emmagatzemat.