La primera aparició i el primer missatge públic de la Mare de Déu i Jesucrist a la vident María Mesa es va produir el dimarts 4 de febrer de 1975 en el lloc on, després, es va construir la capella: al passeig Arqueològic tocant a Torre Gironella. Concretament, Jesucrist, davant cinc testimonis, va deixar en el fang una petjada de sang. Però només Mesa va observar com Jesucrist imprimia la petjada en el sòl. La resta de testimonis (4) van veure com es formava. Però sense cap agent físic que ho fes. Ràpidament, en dies sucessius, el barri es va convertir en un punt de pelegrinatge i pregària amb gent que esperava ser partícip d'una aparició. S'hi van arribar a reunir unes 1.500 persones i fou necessària la presència de la policia per evitar, sobretot, accidents a les roques. Els fidels explicaven que el que estava passant era un cas únic en el món.

En un primer període, i coincidint amb el dia 4, es van produir 12 aparicions de Jesús i 72 de la Mare de Déu. La darrera aparició de la Verge va ser el 4 d'agost de 1981, també dimarts. El missatge que va comunicar a la vident era, certament, de comiat: Literalment: "Filla meva, demaneu molt per al món sencer. També et dic que demaneu molt per al meu fill Joan Pau II perquè, ara, tot el que havia de dir-te, ja t'ho he dit". La Mare de Déu va demanar no abandonar el res del Rosari i la construcció d'una capella en aquell lloc. Va dir als gironins reunits que la veurien quan "toqui en les vostres portes". I, finalment, va esclatar en llàgrimes davant María Mesa, que també va començar a plorar en veure el dolor de la Mare de Déu.

El segon període va ser, amb l'aparició de Jesús, a partir del Divendres Sant de 1982 (i va tenir continuïtat en anys següents). En total van ser 14 missatges revelats davant les estacions 10 i 11 del Calvari del Camí de les Creus.

Les aparicions de Jesucrist i la Verge a Torre Gironella van ser, deixant de banda tot tipus d'interpretacions, motiu de conversa durant molt de temps a la ciutat. Trenta-cinc anys més tard, el dia quatre de cada mes, un grup de fidels continuen reunint-se, a primera hora de la tarda, per complir amb el desig que Jesucrist i la Mare de Déu van revelar a la vident. Procedeixen de Girona, però també de la resta de Catalunya -en l'última trobada hi havia devots de Barcelona, Mataró i Sant Celoni- i del sud de França -Perpinyà, i àrea d'influència-. El nombre d'assistents és variable depenent, per exemple, de les inclemències meteorològiques o si cau en festiu. Com a exemples, el dilluns 4 de gener es van aplegar una vintena de persones. Eren menys el passat dijous (4 de febrer) perquè feia mal temps (amenaçava pluja que, finalment, va caure). I s'espera molta concurrència el 4 d'abril. Precisament, enguany, aquest és el Diumenge de Pasqua. Els devots són sobretot adults, però també hi han participat joves. Arriben preparats a fi de completar el trajecte devocional. Calçat còmode i, en el cas de dijous passat, paraigües i roba impermeable.

El viacrucis, que dura al voltant d'una hora i quart, és conduït per un advocat de Barcelona i, en cada estació, explicada, es prega per un esdeveniment, acordat entre els participants: Haití... És habitual trobar, a les capelletes (amb representació feta amb rajola) flors. Amb el propòsit de conservar la memòria d'aquests fets, hi ha constituïda l'associació Movimiento Mariano María Milagrosa.