L'alcalde de Figueres, Santi Vila (CiU), va decidir ahir suspendre de les seves funcions el regidor de Cultura, Ciro Llueca (PSC), per l'aparició de 251.000 euros de factures no autoritzades. Els convergents eren conscients ahir que la mesura comportaria un trencament del pacte amb el PSC, però van considerar que davant la gravetat dels fets havien de fer alguna cosa. Fonts socialistes van manifestat que es donen per expulsats pel govern i avui s'espera donar per trencat el pacte. De fet, el seu cap de files, Pere Casellas, va escriure a la xarxa social Twitter "c'est fini" -"s'ha acabat"- poc després de l'anunci. Per l'altre soci de govern, Richard Elelman (ICV), "era una decisió bastant inevitable tenint en compte la situació, encara que a ningú li agrada fer-ho".

Entre l'11 i el 27 de gener, l'àrea de Cultura, que gestiona Ciro Llueca, va enviar a intervenció municipal 145 factures corresponents a l'any 2009 sense consignació pressupostària que no havien estat autoritzades i que ascendien a 168.816,19 euros. S'hi afegien també més factures per valor de 82.898,62 euros que, tot i tenir data del 2010, tampoc tenien autorització i eren per contractacions efectuades durant l'any passat. Segons ha pogut saber Diari de Girona, entre les moltes despeses hi ha 66.000 euros en factures per contractació d'assessors durant el 2009 en àmbits com el de la comunicació. En aquest sentit, hi figuren persones a les quals s'haurien de pagar quantitats de fins a 18.000 euros. Però no només no hi havia partida prevista per a la contractació d'assesorament, sinó que no s'havia informat al ple -com és pertinent- de la contractació del personal assessor, segons les fonts consultades. Així doncs, els convergents s'han trobat que, mentre es pagaven aquestes quantitats en assessors, durant l'any passat hi hauria hagut problemes per a la gestió de serveis bàsics d'alguns equipaments que gestiona l'àrea de Cultura.

El grup de CiU es va reunir ahir a la tarda per analitzar els fets, i els regidors convergents van considerar "inacceptable" admetre aquesta "mala gestió" per part de Ciro Llueca. El grup s'havia compromès que no hi hauria factures al calaix i per això considera que ha treballat el 2009 i aquest any amb un pressupost d'austeritat i rigor. Per això, davant l'aparició d'unes xifres tan elevades de factures sense consignar, han considerat que "des de punt de vista ètic i de mala gestió" era suficientment greu per prendre una mesura radical com la d'ahir a la tarda.

Tot i que des de CiU han preferit no fer declaracions, són conscients que això suposarà el trencament del pacte, que està previst que anuncï avui en una roda de premsa el PSC. El regidor Pere Casellas tampoc va voler fer declaracions perquè assegurava haver-se assabentat dos minuts abans que la premsa de la notícia. Els socialistes però, se senten expulsats del govern municipal.

Les factures es destapen

El regidor d'Hisenda, Albert Ollé (CiU), va donar a conèixer l'aparició de les factures en el darrer ple a preguntes del regidor d'ERC Francesc Canet. Ollé es va mostrar molest, tot i que no va es va dirigir directament a Llueca. El regidor del PSC, malgrat tot, ho va justificar per excés de feina. Segons va dir, no només s'ha viscut un any excepcional per la capitalitat de Cultura Catalana, sinó que la regidoria ha estat durant sis mesos sense cap i sense administrativa. Llueca va admetre no haver comptabilitzar les factures i haver prioritzat la feina de polític.

Tal com va quedar patent en el ple, la relació entre els dos socis de govern estava molt tocada. El mateix dia del ple es resolia el darrer enfrontament per la decisió de CiU de rebaixar un 5% el sou als regidors, contra l'opinió dels socialistes, que amenaçaven d'oposar-se al pressupost. La decisió d'ahir de l'alcalde posarà, molt probablement, punt i final als dos anys de pacte que han garantit l'estabilitat amb una majoria absoluta.