L'Ajuntament de la Jonquera estudiarà a la propera junta de govern deixar de multar les prostitutes que exerceixen al carrer perquè, tot i que han imposat 304 sancions, no n'han cobrat ni una i els comporta un volum de feina molt elevat. A més, les dones van marxar en començar la pressió però ja tornen a haver-n'hi una quinzena. D'altra banda, tampoc han trobat cap via legal per aturar el prostíbul de Mas Morató i tal com va ordenar el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) tenen previst donar el permís d'obres i activitat dimarts vinent.

"La feina de la policia, el procés administratiu, el personal de l'Ajuntament, comunicar-ho a cada una de les prostitutes, és un volum molt gran de feina i no compensa", diu l'alcalde de la Jonquera, Jordi Cabezas (CiU). Des del mes de maig de l'any passat la Policia Local, complint l'ordenança de convivència cívica, sanciona les prostitutes que exerceixen al carrer i els clients. Només s'han pogut cobrar les multes que es posen als clients que la majoria opta per pagar al comptat per estalviar-se que li arribin els requeriments. Amb les dones, en canvi, no funciona, i no se n'ha cobrat ni una. Malgrat no cobrar-se, durant els primers mesos es va aconseguir que almenys servís perquè marxessin. Ara, en canvi, suposen que "perquè entre ells es diuen que no passa res" han tornat a molts llocs i ja se'n comptabilitzen una quinzena. De moment s'està parlant amb la policia i els funcionaris municipals i a la propera junta es decidirà si s'opta finalment per deixar de posar sancions. L'ordenança es mantindrà i s'actuaria en casos puntuals com el de prostitues que puguin situar-se en espais sensibles com les zones esportives o les escoles.

A la problemàtica de la prostitució al carrer se'ls ha sumat la sentència del TSJC que els obliga a donar llicència a un prostíbul. L'Ajuntament, atenent un informe negatiu de la Generalitat que es basava en un dels Mossos va decidir denegar-los el permís per posar en marxa l'activitat. El tribunal entén que la resta d'informes eren favorables i que compleix amb la normativa.

Cap sortida legal

L'alcalde ha explicat que fins al moment "no veiem cap sortida legal que no ens impliqui indemnitzacions" i probablement a la propera junta de govern dimarts vinent es donarà el permís d'activitat i el d'obres. Com en el tema de la prostitució al carrer, la Jonquera s'ha queixat de la situació amb què es troben els ajuntaments que han d'abordar problemàtiques que consideren haurien de resoldre altres administracions. "Que actuï la Generalitat, el Govern, els que siguin, i nosaltres ens retirem d'aquesta guerra", diu Cabezas.