Les obres del castell de la Trinitat de Roses s'han reprès després d'haver estat dos anys aturades. Ara ja fa vuit anys que va començar el projecte de restauració, en el qual, una vegada estigui enllestit, s'hauran invertit 1,7 milions d'euros. Els operaris estan acabant les feines exteriors d'accés a la fortificació i alguns detalls interiors. L'alcaldessa, Magda Casamitjana (PSC), espera poder-lo obrir al públic abans d'acabar l'any.

"Estan acabant els exteriors i tenen 400.000 euros per acabar definitivament l'obra", afirma Casamitjana. L'empresa adjudictària està treballant des de fa poc més d'una setmana en l'adequació exterior per garantir una bona accessibilitat fins al recinte emmurallat, al capdamunt del turó de punta Poncella, sobre el far de Roses. Per això es col·locaran les tanques, s'adequarà el camí i s'enjardinarà l'entorn.

Les llevantades, durant els dos anys que l'obra ha estat aturada, van fer malbé alguns elements, que ara es refaran i, una vegada el conjunt de feines estigui a punt, s'espera poder-lo obrir al públic. A la fortificació, s'hi preveu ubicar un museu sobre la seva història i un centre sobre recerca de biologia marina. També podria haver-hi un restaurant, que se situaria a la tercera planta, on hi ha una gran terrassa amb vistes a la badia.

L'emperador Carles I va fer construir el castell de la Trinitat en el segle XVI, però les tropes napoleòniques el van destruir l'any 1814 amb unes voladures. Això va suposar que una gran part s'ensorrés i que al llarg de molts anys estés abandonat, deteriorant-se progressivament.

El projecte de restauració ha conservat les parts antigues i ha reconstruït les ensorrades amb materials nous, cosa que permet conèixer què va quedar en peu després de les voladures.

Vistes sobre la badia

El recinte té tres plantes, la superior amb una gran terrassa, i un espai exterior d'uns 60.000 metres quadrats fins a la part baixa de la punta on se situa. A banda de les possibilitats culturals que obre, per la seva ubicació ofereix unes vistes panoràmiques extraordinàries sobre la badia.

L'acabament de les feines de rehabilitació permetrà donar per acabat un projecte que es va començar a gestar ara fa més de vint anys, quan es va començar les gestions amb la compra dels terrenys. El 2002 va començar l'obra amb els fons que ha aportat el Ministeri d'Habitatge.