Em sembla que l'equip de govern rosinc ha ben encertat al no renovar la sorra de la platja del costat del Port Nàutic. Hauria estat malmenar recursos de la ciutadania, ja que aquest exercici voluntarista és una lluita inútil contra la natura, els canvis en els corrents provocats pel nou port i el canvi climàtic. De manera que ha estat una mesura políticament correcta, ecològica.

Una altra cosa és com s'ho deuen prendre els socis municipals del PP i del GIR, que tenen interessos en la indústria turística tradicional, que només valora els interessos immediats de l'estiu vinent. Però l'estiu proper serà el de l'esclat de la crisi, fa temps que predico en el desert de les bombolles -veure els meus articles en aquest diari: Apocalipsis Now, Nova economia, etc.- sense cap èxit, com l'Anguita, de qui sóc deixeble. I les tesis anguitistes vaig dedicant-les novament al sr. Gaspar Gallego.

La crisi a Roses -i a l'Escala i a l'EstartitÉ- s'ha caracteritzat per l'esclat dels alts salaris cobrats en negre, així com pels moviments especulatius a l'entorn de la indústria inmobiliària.

Capitals provinents d'Alemanya entraven, no pas a construir país, ans a enriquir-se i a crear una imatge falsa que tothom es creia. Ara aquest capital ha desaparegut, s'ha emportat els beneficis al Llimbs, o més ben dit, al Paradís, i es disposa a fer-ne més negoci. Com? Doncs amb un concepte abstracte anomenat "Mercat" pressiona el govern no comprant-li deute públic a baix interès. Li diu: o m'apuges l'interès i endeutes la ciutadania espanyola o no t'el compro i t'enfonso. Això passa per banyar-te amb taurons.

Els polítics socialistes, des de la ministra Salgado a l'alcaldessa de Roses, semblen unes ingènues que no ho sàpiguen: els especuladors seguiran especulant i els socis municipals del PP rosinc, callaran davant la complicitat del seu partit nacional amb el complot especulatiu. L'economia britànica està més endeutada que l'espanyola, però els conservadors britànics callen: estimen el seu país. Aquí alguns haurien de denunciar l'estat dels comptes britànics en comptes d'adoptar actituds antiespanyoles. Com podrà governar la senyora Casamitjana? Amb gent que per interessos partidistes s'estima més fer costat a una conspiració estrangera -fàcil de demostrar- en comptes de fer pinya tal com estan fent CiU o els sindicats confederals?

Tots sabem que no hi ha solució fàcil, que no hi ha solució que no sigui començar de zero: ni ZP, ni Rajoy, Ni Cayo LaraÉ

O bé enfortim un govern disposat a plantar cara als especuladors que han provocat la crisi o bé la pagarem els de sempre: els mestres, els funcionaris, els bars de davant del CAP, les padrines de la llar dels jubilats, els carnissers, etc. I si es vol salvar la indústria turística després de l'estiu vinent, una de dues: o impulsem una veritable unitat europea, no tan sols econòmica, també política, també fiscal i laboral, o sortim de l'euro. O ens en fan fora els especuladors i els seus còmplices del PP. Que, per cert, seran hereus d'un país enrunat.

Això: no els caldrà pagar impost de successions, acaben d'abolir-lo.