Representants del món de la Cultura s'han sumat a l'oposició de l'Alt Empordà al mapa eòlic presentat per la Generalitat. 101 artistes han signat un manifest coordinat per l'entitat ecologista Iaeden "perquè parin de desballesetar l'Empordà" i "exigir que escoltin el territori". Des d'ERC, el diputat Alfons Quera demana al Departament d'Economia que es plantegi aturar el procés per escoltar el territori. Des d'ICV, el president del partit a Girona, Joan Boada, ha manifestat que es podrien reconsiderar alguns punts de la proposta com els que afecten l'Albera.

Escriptors, actors, artistes, cantants i músics, entre altres, han unit la veu per rebutjar les Zones de Desenvolupament Prioritàries, el mapa eòlic, del Govern. En el manifest que es farà arribar al president del Govern, José Montilla, deixen clar que no s'oposen a l'energia eòlica perquè es tracta d'una energia sostenible, però critiquen que el Govern hagi fet una proposta sense escoltar el territori. Es posen al costat del Consell Comarcal. El portaveu de Iaeden, Eduard Martí, ha manifestat que "el consell fa una proposta i en 48 hores hi torna a haver una imposició de la Generalitat".

Des del món de la cultura exigeixen la retirada del projecte eòlic actual i un replantejament del conjunt d'infraestructures que afecten l'Alt i el Baix Empordà. A banda de demanar els aerogeneradors als corredors d'infraestructures, afegeixen que demanen la retirada del desdoblament de la N-II i alliberar els peatges de l'AP-7, mantenir el tren convencional a l'emplaçament actual amb soterrament de les vies.

Rosa Regàs, Josep Tero, Cris Juanico, La Carrau o Obrint Pas són alguns dels signants del documents. Els artistes han afirmat que es plantegen anar a Barcelona i fer algun tipus de protesta per fer sentir la seva veu. Iaeden aposta per iniciar mobilitzacions per fer escoltar la veu del territori. Insta les entitats i alcaldes a plantar cara a aquesta "cacicada".

A banda de les reaccions des del Consell Comarcal i l'Ajuntament de Figueres, comencen a sumar-se els partits que demanen escoltar el territori. El diputat d'ERC, Alfons Quera, vol demanar "al Departament d'Economia que reconsideri fer una aturada en el procés per tal de copsar les opinions en els territoris en qüestió i poder assolir, amb l'adequada predisposició política". Des d'ICV, Joan Boada, creu que podrien revisar alguns punts del document com els referents a les àrees que afectarien alguns espais protegits, tot i que defensa la necessitat d'impulsar l'energia eòlica.

La proposta presentada per la Generalitat que es va donar a conèixer la setmana passada defineix unes àrees per als parcs eòlics que divergeixen de les que planteja l'estudi de l'Institut Cerdà que va encarregar el Consell Comarcal de l'Alt Empordà.

Aquest darrer se centra en els corredors d'infraestructures i, en canvi, el del Govern permet parcs afectant l'espai protegit de l'Albera. A més, tots els parcs en tramitació està previst que puguin tirar endavant.