L'entitat Càritas Interparroquial de Figueres ha decidit deixar de donar el servei d'aliments a les persones derivades dels Serveis Socials de l'Ajuntament i del Consell Comarcal per manca de recursos. El president de l'ens, Jordi Rotllan, assegura que seguiran donant aquest servei als traseünts o persones sense sostre que no es poden dirigir a les administracions, però afirma que no poden assumir les altres demandes perquè tant l'Ajuntament com el Consell no aporten els ajuts suficients. El conseller comarcal Jordi Cabezas lamenta que l'entitat hagi pres la decisió d'un dia per l'altre i afirma que garantiran el menjar a aquells que ho necessitin per altres vies.

"Del 2008 al 2009, l'increment de persones derivades des de l'Ajuntament ha augmentat un 1.255% i des del Consell, un 400%", explica Rotllan. Aquesta xifra significa, segons diu, que durant ?l'any passat els costos per assumir aquestes persones que els han derivat des de l'ens comarcal suposen una depesa de 15.000 euros, "però hem rebut zero euros d'ajut per part d'ells". "De l'Ajuntament, durant aquest any passat, hem rebut una ajuda de 5.000 euros, però les despeses derivades de l'atenció a les persones que ells ens envien han suposat uns costos de 45.000 euros i d'això en tenim les factures", afegeix.

Davant d'aquesta situació, l'entitat ha decidit deixar de prestar aquest servei, que, segons Rotllan, "en realitat haurien de fer les administracions, però ha arribat un punt que en lloc de subvencionar-nos ells a nosaltres és a la inversa, i no ho podem assumir".

Des del Consell afirmen que aquestes xifres "no s'ajusten a la realitat" i indiquen que en els propers dies donaran a conèixer els canals a través dels quals es durà a terme la distribució d'ajuts. A més, Cabezas assegura que Càritas els ha fet arribar una carta de forma unilateral alertant de la mesura i que no estan d'acord amb les xifres donades perquè gran part dels aliments els arriben del Banc d'Aliments. Amb tot, intentaran reconduir la situació.

Sigui com sigui, l'entitat assegura que no demanen que es pagui tot, "però sí que hi hagi un ajut proporcional que arribi, almenys, a la meitat, perquè nosaltres estem desbordats". Rotllan, a més, reconeix que reben ajuts del Banc d'Aliments, però que els costos no només vénen del menjar sinó de "tota la infraestructura que hi ha al darrere, perquè cal tenir en compte que només el transport ens costa cada vegada 3.500 euros".

Comparar altres poblacions

L'entitat es mostra predisposada a intentar arribar a un acord amb les administracions, però els ha volgut recordar que hi ha altres ajuntaments de poblacions similars que adopten polítiques diferents. "Per posar un exemple, Banyoles assumeix tota la despesa que suposa aquest servei i Olot té pressupostats per a aquest any 80.000 euros per als derivats". El president de l'entitat diu que tenen una reunió prevista amb el consistori el proper 3 de març per abordar aquesta problemàtica i que des del Consell els han dit, verbalment, que ja tenen ells els recursos per fer-se càrrec de la situació.

Rotllan assegura que la decisió s'ha pres després de comprovar que durant els mesos de gener i febrer d'aquest 2010 han rebut "molta més gent que durant els mateixos mesos de l'any passat", i afegeix que això els ha fet adonar que la situació és insostenible.