Els pares de nens de la llar d'infants Els Escarlets que han percebut canvis en el caràcter dels seus fills o episodis que no s'expliquen van donar ahir la seva versió dels fets a la jutgessa que ha obert diligències per suposats casos de mals tractes a la guarderia municipal de Sant Gregori. Si la causa prospera, mitja dotzena de famílies exerciran l'acusació particular en el cas. L'advocat de tres parelles, Carles Monguilod, va explicar que de moment els pares tenen més preguntes que respostes. "Que un nen torni de la guarderia amb morats pot ser per moltes causes. Algun pare ho ha dit, però no pot dir a què obeeix, perquè els nens no tenen edat de dir si s'ho han fet jugant amb un amic, o això m'ho he fet perquè m'ha picat la mestra", va exemplificar Monguilod, que va incidir en el fet que, un cop declarin les educadores imputades -ho faran dilluns- es valorarà conjuntament amb el fiscal "si hi ha elements per seguir endavant".

Alguns pares, en tenir coneixement de la denúncia -quatre educadores de la llar d'infants han denunciat altres cinc per, suposadament, tractar malament els nens-, van pensar que els canvis percebuts en els seus fills hi podien tenir relació. Van declarar davant els Mossos d'Esquadra i ahir es van ratificar davant la jutgessa. Van parlar de "canvis de caràcter, conductes agressives en un menor quan no n'havia tingut mai, problemes amb l'alimentació que tampoc havien tingut abans", va relatar Monguilod. El lletrat no es va estar de dir que es tracta de símptomes que "poden obeir a moltes coses, és delicat de dir: els pares no donen ni deixen de donar credibilitat a la denúncia, simplement davant d'una situació que alarma han tingut una conducta responsable com a pares".

L'edat dels nens impedeix proves pericials psicològiques i de seqüeles físiques o no n'hi han o bé han desaparegut. Per tant, la presència o no de delicte es dirimirà una vegada es pugui valorar la credibilitat de les persones que han denunciat posant els fets que expliquen en contrast amb la versió que donen les denunciades. Si fiscal i jutgessa no hi perceben responsabilitats penals, els pares no tindran "cap inconvenient" en l'arxivament de la causa, va explicar el lletrat.

No hi ha delicte

Un els advocats defensors de les imputades, Manel Mir, no dubta que aquest és el destí d'aquestes diligències prèvies ja que, segons el seu parer, no hi ha delicte. El lletrat va apuntar que no hi ha proves que sostinguin la versió de les vexacions i que sembla que l'enfrontament "prové d'un problema intern". "Les educadores declararan, però, perquè hi estan obligades per tràmit, no perquè es cregui que han fet alguna cosa", va incidir Mir. L'afer ha acabat als jutjats després que alguns pares d'infants dels Escarlets s'han queixat durant mesos a l'Ajuntament de Sant Gregori pel funcionament de la llar d'infants. També ho han fet algunes de les 14 educadores que treballen al centre, on assisteixen cap a 80 nens de tota la Vall de Llémena. Actualment dues educadores estan de baixa mèdica arran els conflictes i se n'han contractat de noves.