El grup de quatre educadores i l'exdirectora de la llar d'infants 'Els Escarlets' de Sant Gregori (Gironès) han negat davant la jutgessa els suposats maltractaments de què se'ls acusa en la denúncia interposada contra elles. Les imputades han declarat durant unes tres hores i, com han explicat les defenses, 'han negat de manera contundent' les males pràctiques que es recullen a la denúncia. 'Per exemple, s'ha explicat que a totes les aules els nens tenen gots per beure sempre que ho vulguin, i que no s'obliga els infants a menjar si no volen', ha declarat un dels lletrats, Benet Salellas. Les defenses atribueixen el cas a 'divergències internes' entre les educadores i esperen ara que l'afer s'arxivi.

Després que divendres diversos pares d'infants declaressin davant la jutgessa com a testimonis, aquest dilluns ha estat el torn de les quatre educadores i l'exdirectora d'Els Escarlets'. Totes cinc han comparegut al Jutjat d'Instrucció Número 4 de Girona –encarregat del cas- imputades per un delicte contra la integritat moral de les persones.

Les declaracions de les imputades han començat pels voltants de la una del migdia i s'han allargat fins gairebé les quatre de la tarda. Una a una, les educadores han anat responent les preguntes de la jutgessa en relació als suposats maltractaments i males pràctiques que apareixen a la denúncia policial. Entre aquestes, es recullen abusos com no donar aigua als nens, insultar-los o ridiculitzar-los, no canviar-los els bolquers durant dues hores perquè aprenguessin a no fer-se pipí o obligar-los a menjar si no dinaven en tres quarts d'hora.

A la sortida, dos dels advocats defensors, Benet Salellas i Manel Mir, han explicat que tant les educadores com l'exdirectora han negat 'rotundament' els fets denunciats. 'La jutgessa els ha anat preguntant cadascun dels fets continguts a la denúncia, i elles els han negat de manera pràcticament íntegra', ha declarat Benet Salellas.

Entre d'altres, el lletrat ha dit que les educadores han explicat que cada nen disposa d'un got a la seva aula 'i poden beure aigua sempre que volen' o bé que 'al menjador, apart de respectar-se les indicacions dels pares pel que fa a la dieta, si un nen no vol menjar no se li obliga'. Salellas també ha explicat que, durant les declaracions, s'ha entrat a explicar al detall com funciona la llar d'infants, un extrem 'que potser no era necessari, però que donada l'absurditat de la situació que ens ha portat aquí s'ha hagut de fer'.

'Evidentment, les educadores han negat rotundament que maltractessin els nens', ha relatat un altre dels advocats, Manel Mir, que porta la representació de tres de les monitores. I ha afegit: 'Han dit que els tractaven amb estima, i a més a més, també s'ha de tenir en compte que mai cap professora ha rebut queixes dels pares'.

Esperen l'arxiu

Després que el jutjat hagi pres declaració a les cinc imputades, les defenses han dit que ara esperen que el proper pas és que es disposi l'arxiu del cas. 'Les irregularitats i els fets amb caràcter de delicte s'han negat, i si considerem les declaracions que van fer els pares, tot porta a pensar que no s'ha demostrat res i que es produirà l'arxiu del cas', ha explicat Benet Salellas.

A partir d'ara, la jutgessa que s'encarrega del cas demanarà l'informe preceptiu a la fiscalia i, després de valorar-ho tot, emetrà una resolució. S'espera que aquesta surti en el termini d'una setmana aproximadament. 'D'aquí, però, no es pot treure res que porti a concloure que hi ha hagut maltractaments als nens', ha declarat Manel Mir.

Els dos lletrats han atribuït la denúncia que va engegar al cas a les 'divergències' entre dos grups d'educadores (les denunciants i les denunciades). 'Pensem que es tracta d'una divergència entre dos sectors deguda a un conflicte professional que s'ha acabat degradant fins a aquest punt', ha explicat Benet Salellas.

D'altra banda, aquest advocat també ha refermat la tesi que el cas s'arxivarà dient que 'és un fet incontestable' que les cinc educadores imputades continuïn treballant a la llar d'infants 'Els Escarlets' i que els pares continuïn portant els seus fills al lloc. 'Pensin vostès si ho farien o no en cas que hi hagués alguna sospita', ha dit.

Per acabar, Benet Salellas ha declarat que no volia 'perdre ocasió' de remarcar també 'que els pares que volen sempre han pogut entrar a la llar d'infants, i que el centre disposa de finestres que permeten observar el seu funcionament des del carrer'. L'advocat també ha dit que tant les educadores com l'exdirectora 'gaudeixen de la confiança dels pares i que fins a data d'avui l'AMPA els hi dóna suport'.