La mort de la veïna de 40 anys d'Ultramort, suposadament per la inhalació de fums d'un generador, ha trasbalsat aquest petit municipi d'aproximadament 200 habitants del Baix Empordà. L'alcaldessa, Maria Gràcia Serrats, estava aquest matí profundament afligida. Ella va tenir coneixement del succés per la policia. 'Els Mossos d'Esquadra em van trucar ahir a darrera hora del vespre dient-me que hi havia hagut una desgràcia personal arran d'una intoxicació', ha explicat.

L'alcaldessa va visitar la família de la víctima 'per cortesia' durant la nit, i els va oferir el seu suport per tot el que calgués. Precisament, al mateix domicili on va morir la dona, els serveis d'emergència també hi van trobar una parella de 70 anys, a qui es va traslladar a l'Hospital de Palamós (Baix Empordà). Els dos es troben ingressats amb pronòstic greu.

Maria Gràcia Serrats ha deixat entreveure que la situació dels darrers dies al municipi ha estat dantesca, i ha afirmat que 'no haurien d'haver passat tants dies' sense que es restablís el subministrament elèctric. Tot just ahir a la nit, la llum va començar a arribar a algunes cases. 'M'han comentat que durant avui s'anirà restablint progressivament', ha indicat Serrats.

L'alcaldessa també ha culpat, de forma indirecta, les elèctriques i l'administració del succés que hi ha hagut a Ultramort. 'Crec que no s'hauria d'haver allargat tants dies aquesta situació, que ens ha portat a aquest desenllaça fatal', ha dit Serrats. L'alcaldessa també ha explicat que, d'ençà que va caure la nevada, no ha rebut cap mena d'ajuda per netejar el municipi.

'Som un ajuntament petit, i jo mateixa vaig haver de caminar dos quilòmetres a peu per poder buscar una màquina que ens netegés els carrers estrets del municipi', ha declarat. I ha conclòs: 'Estàvem totalment incomunicats'.

Diverses localitats gironines afronten avui el seu quart dia sense llum ni calefacció a causa del temporal de neu que dilluns dia 8 va afectar Catalunya.

Precisament, la falta de subministrament elèctric s'entreveu com la causa principal que aquesta nit ha disparat a les comarques gironines les incidències per intoxicació per mala combustió de brasers o pel fum originat per grups electrògens, amb els quals els veïns afectats intenten compensar el tall de llum que pateixen des de dilluns.

Més d'un centenar de persones han resultat intoxicades per inhalació de fum al llarg d'aquests dies a les comarques gironines després d'intentar buscar un sistema alternatiu de calefacció, segons han confirmat fonts de Protecció Civil. Al voltant de 20.000 abonats porten ja quatre dies sense subministrament elèctric després del temporal de neu que va afectar a Catalunya a principis de setmana.

Més intoxicats

Prop de tres quarts de dues de la matinada, cinc persones, quatre adults i una menor, han resultat intoxicades per la mala combustió d'un braser a Castell-Platja d'Aro (Baix Empordà). Els ferits han estat traslladats amb pronòstic lleu a l'Hospital de Palamós.

Quan passaven vuit minuts de les tres de la matinada, dos adults i dos nens han resultat intoxicats pel fum provocat per un grup electrogen a Llagostera (Gironès) i han estat evacuats a l'Hospital de Santa Caterina.

A dos quarts de quatre de la matinada s'han traslladat a l'Hospital de Palamós un matrimoni i el seu fill de Santa Cristina d'Aro (Baix Empordà) que haurien patit una intoxicació de monòxid de provocada per la combustió d'unes brases a l'interior de la casa.