Poder generar o no poder generar energia de forma autònoma. Aquesta és la dicotomia que separa la sort dels ciutadans de la Selva des que la nevada de dilluns condemnés a l'aïllament elèctric gran part de la comarca. Energia és sinònim de llum i aigua calenta, quelcom que tan sols poden gaudir aquells que disposen de grups electrògens -propis o llogats- o aquells a qui ha retornat l'electricitat.

Mentre els peixos dels congeladors comencen a desprendre l'olor amarga de podrit per manca de refrigeració, diverses persones buiden les garrafes d'aigua als embornals de la seva estació de servei per omplenar-les de benzina. La solidaritat dels treballadors es tradueix en els ulls de mussol que fan per no contemplar l'escena. No tenen gaires més opcions ja que tampoc poden oferir bidons homologats. S'han esgotat, igual que les piles i les llanternes de mà, i la gent vol proveir-se de combustible per alimentar el seu grup electrogen.

La situació no és igual per a tothom. A la urbanització Can Tarre, a Vilobí d'Onyar, fa tres dies que alguns dels 500 veïns que la formen no poden cuinar ni dutxar-se. La manca d'electricitat fa que el dipòsit d'aigua no bombegi i els plats s'acumulen a l'aigüera, la roba bruta al cubell, les espelmes s'esgoten i la llenya no escalfa prou a la nit. El fred cala el cos i hi ha famílies amb gent gran al seu càrrec, vídues que no se les ha vist sortir de casa des de la nevada i els vigilants han desviat el número de la comissaria a un telèfon mòbil que a resultes del temporal gairebé no té cobertura. L'Ajuntament ha trigat tres dies a habilitar el pavelló perquè usin els vestuaris els veïns que encara no han pogut dutxar-se.

Malgrat la gravetat d'aquesta situació, en excés perllongada, la ciutadania manifesta el seu enuig però es manté la calma. La família ajuda i qui pot escalfa el menjar a la barbacoa de casa als pares, com els fills del colomenc Enrique Núñez. N'hi ha que també opten per anar al bar, on una "burra" a l'exterior va escopint fum de benzina per poder il·luminar l'establiment.

Als hivernacles es marceixen les plantes que no suporten els continus canvis de temperatura amb màximes de 10 graus i mínimes de -7. D'aigua en tenen escassament i tampoc hi ha garanties que l'aixeta vagi rajant ja que, sense electricitat, poden deixar de funcionar alguns dipòsits, com per exemple, els de Lloret.

Les escoles trigaran a tornar a la normalitat. Lloret espera reobrir-les divendres, abans no pot perquè no s'hauran escalfat les 12 hores que prescriu el Departament d'Educació. I l'alcalde de la vila, Xavier Crespo (CiU), comenta com, amb tot, el Departament d'Interior fa mutis tot i haver-hi, només en aquesta localitat, "entre 70.000 i 80.000 persones que no tenen llum".

Hi ha qui es queixa dient que "Espanya és un tercer món" perquè una nevada ha deixat incomunicat pobles i ciutats. I encara avui algú preguntarà "Quan tornarà la llum?".