Almenys 20.000 clients de Fecsa-Endesa, és a dir llars, empreses, entitats o institucions, han hagut de passar una tercera nit sense subministrament elèctric i amb unes condicions meteorològiues extremes. La matinada de dimecres a dijous ha estat la més freda d'aquest excepcional temporal i molts afectats han hagut de passar la nit sense calefacció ni aigua calenta. Els generadors, les estufes de butà o la llenya per les llars de foc han estat els béns més buscats. Davant d'aquesta situació, els ajuntaments han habilitat espais per poder refugiar els veïns. A Lloret de Mar, per exemple, es va obrir el gimnàs de l'escola Àngels Alemany gràcies a un equip electrogen i amb una capacitat per a 700 persones.

Les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya indicaven ahir al vespre que els termòmetres baixarien durant aquesta nit passada de forma excepcional en molts punts del territori. Una previsió que, sens dubte, agreujava la situació en la qual es troben milers de persones de les comarques de Girona. La temperatura mínima es preveia ahir que baixés per sota dels -10º a l'interior i per sota dels 0º al litoral. En algunes valls pirinenques es poden arribar a valors propers als -15 º C.

Des de Fecsa-Endesa es va explicar que l'afectació continuava "baixant" amb el pas de les hores però "molt lentament". La solució que s'ha adoptat per tal de fer arribar el servei a la major part de municipis és instal·lar electrògens en determinats punts estratègics. La companyia ha prioritzat primer abastir els serveis bàsics com per exemple la presó de Girona, ajuntaments, policies locals, centres d'atenció primària o escoles. Un cop garantit el funcionament d'aquests punts les tasques de recuperació s'ha estès als 104 municipis que ahir estaven afectats.

La zona amb més incidències es concentra al triangle que formen Tordera, Bellcaire i Girona. Fecsa-Endesa va assegurar que avui la província despertaria amb electricitat a tots els municipis. "Cap nucli urbà quedarà tot sense llum", concretaven. És a dir, la companyia s'aventurava a dir que la llum arribarà a tot arreu però no garantia el 100% el subministrament de cada municipi. Per exemple, a Sant Antoni de Calonge la llum va arribar a la tarda a la zona propera de l'escola i a les vivendes pròximes però part del municipi continuava ahir a les fosques, segons van confirmar veïns al Diari de Girona. El mateix va passar en desenes de municipis de la Selva, Gironès, Alt i Baix Empordà. Els clients de les urbanitzacions seran els últims a recuperar el subministrament elèctric.

Per avui Fecsa-Endesa no va garantir el 100% del servei a la província. Més tenint en compte que dimecres al matí no es va garantir el subministrament al 70% dels 220.000 abonats que dilluns es van quedar sense electricitat tot i que Endesa i Red Eléctrica es va comprometre amb la Generalitat a retornar-los la llum. Els intents per recuperar el subministrament a última hora van fallar i dimecres hi havia encara 100.000 abonats de 104 municipis a les fosques.

L'antecedent, Barcelona

Milers d'abonats es desperatran avui sense poder fer-se una dutxa calenta a casa. Portaran a primera hora del matí unes 60 hores sense electricitat. La magnitud de la situació que s'està vivint aquesta setmana a Girona recorda l'apagada general que es va viure a la ciutat de Barcelona el juliol de 2003. Aleshores més de 350.000 llars es van quedar sense llum a Barcelona durant uns quatre dies. Durant dos mesos també es va viure gràcies als generadors.