La Salle Catalunya ha cessat el director del centre de Figueres, el germà Salvador Balart, pel cas del mestre acusat d'incitar desenes de menors a despullar-se i fer pràctiques sexuals a través de la webcam. L'anunci s'ha fet públic tres dies després que els pares dels alumnes de 6è -a qui el mestre imputat feia de tutor- reclamessin la dimissió de Balart i que aquest posés el seu càrrec a disposició la Institució. D'altra banda, les AMPA de la comarca preparen un manifest conjunt per reclamar que es canviï el protocol a seguir en aquests casos, ja que asseguren no entendre perquè no es va comunicar a l'escola la implicació del mestre.

La polèmica pel cas de l'home que exercia com a mestre al centre privat acusat d'incitar menors a fer pràctiques sexuals a Internet s'ha saldat amb la primera responsabilització. Després que divendres els pares dels nens als quals l'imputat, Josep Raya Moyano, feia de tutor exigissin la dimissió del director del centre per la seva "estreta relació" amb l'acusat, ahir la comunitat de la Salle va fer públic en un escuet comunicat que el cessava de les seves funcions al capdavant de l'escola de Figueres. En aquest sentit, La Salle assegura que "segueix tenint una confiança total" en l'antic director i en la seva "honorabilitat", però asseguren que han cregut "oportú" cessar Balart i nomenar el fins ara cap d'estudis d'ESO, Jordi Gibert, com a nou director. A més, la Institució ha anunciat que ja ha contractat l'assessorament del bufet d'advocats Monguilod per personar-se com a acusació particular.

"Alguna cosa ha fallat"

La membre de l'AMPA del CEIP Centre Escolar Empordà de Roses i directora de l'IES Llançà, Carme Barceló, ha explicat que tenen prevista una reunió amb totes les associacions de pares de la comarca per després de Setmana Santa per abordar aquesta qüestió. En aquest sentit, Barceló assegura que "hi ha dos problemes: per una banda, si el secret de sumari implica que el protocol impedeixi la comunicació als centres això s'ha de canviar i, per l'altra, si realment s'havia comunicat a algú i que a l'hora de fer-ho públic hi va haver algun trencament en la cadena". En qualsevol cas, diu, "farem un manifest conjunt perquè, hagi passat el que hagi passat, en properes ocasions es faci correctament i, si cal, es canvii la legislació perquè com a pares això ens sembla una anomalia". El president de l'AMPA de la Salle, Josep Miquel Garcia, va assegurar que veu "oportuna" la decisió perquè "contribuirà a apagar els ànims" i perquè Balart "potser no era la persona adequada per gestionar la situació". Garcia va dir també que, des de l'associació, "com és lògic, donarem suport al nou director", però ha insistit que la prioritat és que "els nostres fills retornin a la normalitat quan abans millor".

La detenció de Raya va tenir lloc el passat 9 de març al seu domicili de Fortià però, poc després va quedar en llibertat. Tot i això, va continuar donant classe fins dimecres passat, quinze dies després de la detenció. L'home, natural de la Seu d'Urgell, feia dos anys que treballava a la Salle de Figueres, després d'un temps a Andalusia exercint.

La policia espanyola l'acusa d'haver enganyat desenes de menors perquè es despullessin davant de la seva webcam. I és que l'imputat feia servir dues identitats quan xatejava, depenent de si parlava amb nens o nenes. De fet, en el moment de la seva detenció fins i tot va intentar barrar el pas als agents, perquè en aquell moment es trobava xatejant. Alguns alumnes de Figueres han admès que els incitava a través dels pseudònims, tot i que cap hi hauria accedit.