Setmana Santa de neu i platja a Catalunya. El bon estat de la neu ha fet que els esquiadors hagin volgut aprofitar els últims dies de temporada i les temperatures primaverals han propiciat visitar la costa i, fins i tot, que els més atrevits fessin el primer bany de l'any. L'ocupació a la Costa Brava i a la Daurada ha superat el 70% i al Pirineu lleidatà ha estat d'un 85%. Aquestes xifres superen les previsions inicials de visitants i és que cada vegada més els turistes opten per fer reserves d'última hora. Tot i el bon temps i les ganes de sortir, el sector no s'escapa de la crisi que ha fet que els turistes hagin optat per passar menys nits fora de casa i contenir la despesa en oci i gastronomia.

Al litoral gironí i al de Tarragona l'ocupació global durant la Setmana Santa ha superat el 70%, unes xifres tímidament superiors a les de l'any passat. A més, durant el cap de setmana, sobretot les nits de divendres i dissabte, les xifres s'han enfilat fins arribar al 85 o al 90% en alguns casos. Una altra de les opcions que han tingut més èxit durant les festes ha estat l'esquí. Al Pirineu de Lleida, l'ocupació ha estat del 85% i les estacions han venut uns 70.000 forfets, si es sumen els venuts per complexos d'esquí alpí i nòrdic.

El turisme rural ha estat un altre dels reclams per als turistes que han fet que l'ocupació en aquests establiments hagi rondat el 90% durant els dies festius d'aquesta Setmana Santa.

Un 85% a les comarques de Lleida

Les comarques de Lleida han registrat una ocupació mitjana del 85% aquesta Setmana Santa, entre Dijous Sant i Dilluns de Pasqua. Segons les dades del Patronat de Turisme de la Diputació, al Pirineu l'ocupació ha estat del 85%. També han registrat una bona ocupació les activitats relacionades amb els esports d'aventura. A la plana, les cases rurals s'han situat al 90% d'ocupació mentre els càmpings han fregat el 85% en algunes zones de muntanya. Amb aquestes xifres, s'han vist acomplertes les expectatives que s'havia fixat el Patronat de Turisme per aquests dies.

El director del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, Àngel Vidal, ha fet un balanç 'molt positiu' de l'ocupació turística registrada aquesta Setmana Santa a Lleida. Vidal ha destacat sobretot la bona acollida que han tingut els serveis turístics com ara l'esquí o els esports d'aventura. L'afluència de visitants a activitats d'aventura ha fet que la demanda d'aquesta oferta s'hagi situat al 80%. A la plana de Lleida, han destacat activitats de natura, culturals o relacionades amb la Setmana Santa.

Amb l'estrena divendres passat de les noves rutes a Milà i Frankfurt per part de la companyia Ryanair, que se sumen als que ja ofereix Vueling a Palma de Mallorca i París, l'Aeroport de Lleida-Alguaire ha rebut uns 1.700 passatgers aquest cap de setmana. Vidal ha destacat les 'bones xifres' de l'aeroport lleidatà en la primera Setmana Santa que afronta tant pel que fa a sortides com arribades. Així, ha remarcat la vinguda de turistes alemanys i italians que han aprofitat les noves rutes de Lleida-Alguaire.

Superar les previsions a Tarragona

Octavi Bono, gerent del patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, ha assegurat que malgrat encara no es té una 'informació definitiva' de les dades d'ocupació d'aquesta Setmana Santa, les 'percepcions' diuen que s'ha anat 'més enllà de les previsions fetes'.

Bono atribueix l'augment a les reserves d'última hora típiques d'aquest període curt de vacances i molt subjectes a la climatologia. Segons les percepcions, l'ocupació de l'entorn hoteler de la Costa Daurada se situarà sobre el 70%, una xifra una mica més alta que la de l'any passat. Els càmpings se situaran lleugerament per sota del 50% i l'oferta rural es mourà entre el 85% i el 90%.

El vicepresident de l'Associació Hotelera Salou-Cambrils-la Pineda, Joan Antoni Padró, ha concretat a l'ACN que 'la impressió general és d'estar força satisfets perquè s'han superat les xifres de l'any passat'. Així, si durant la Setmana Santa del 2009 l'ocupació va ser d'un 68%, Padró calcula que enguany ha assolit el 70%. A més, ha continuat, 'els dos dies forts, que són divendres i dissabte, l'ocupació ha estat molt alta, podria ser que hagués assolit el 90%'.

Estades curtes a la Costa Brava

El litoral gironí ha tingut una ocupació similar a la de la Costa Daurada. El gerent de Costa Brava Centre hotels, Martí Sabrià, ha explicat que com a mitjana les xifres superen el 70%. Tot i que admet que són unes dades lleugerament superiors a les de la Setmana Santa de l'any passat, ha recordat que la gent 'continua tenint ganes de sortir, però contenint la despesa'. Això ha fet que els dies estrella hagin estat divendres i dissabte perquè les estades són més curtes. 'Si es poden estalviar una nit, se l'estalvien', ha afirmat Sabrià.

Martí Sabrià ha afirmat que els hotelers de la Costa Brava no han notat una davallada en l'ocupació arran del temporal de neu però recorda que el turista de Setmana Santa és nacional i que es mou per reserves d'última hora. 'Ho notarem a partir de la setmana vinent', ha afirmat el gerent que exposa que els turistes britànics solen fer les reserves durant les dates de la nevada i, per això, temen que hagin optat per altres destinacions.

Seguint la tònica del conjunt del país, a les comarques gironines les cases rurals pràcticament han tingut un ple absolut i les pistes d'esquí han rebut una bona afluència de visitants. Les quatre estacions d'esquí del Pirineu de Girona han rondat el 85% d'ocupació.