Un estudi, encarregat pel Consell d'Iniciatives Locals per al Medi Ambient de les comarques de Girona (CILMA), ha quantificat en 165.000 les tones anuals de biomassa disponible i fàcilment aprofitable a la demarcació. Aquesta xifra, però, dista de les 316.000 tones que es precisarien si es posessin en funcionament les set plantes de cogeneració que simultàniament s'han proposat a diferents comarques. Aquestes se situarien al Ripollès, la Selva, Pla de l'Estany i una darrera a les Gavarres.

L'informe conclou que a la província, tenint en compte la biomassa forestal (BFP) que es genera, es poden abastir cinc plantes de cogeneració mitjanes com a màxim, amb un consum inferior a les 30.000 tones/any cadascuna. Les tres comarques amb més potencial de BFP són la Selva, el Ripollès i la Garrotxa. Al mateix temps, l'estudi apunta que cal potenciar l'ús de calderes domèstiques i d'equipaments, ja que és una de les opcions més rendibles. Sobretot en municipis de gran superfície forestal i amb forest comunal.

En concret s'estima que es poden arribar a superar les 100 calderes (amb unes potències de 100 kW a 300 kW de mitjana). Entre els avantatges que s'aupunten a l'estuid encarregta pel Cilma destaca sobretot la seva contribució a la lluita contra el canvi climàtic, la reducció de la dependència energètica exterior, i la reducció de la factura energètica dels usuaris (fins a un 40% menys), així com una millora de les masses forestals.

Un escenari per aprofitar

Finalment, el document apunta que l'escenari més recomanable per aprofitar la biomassa seria d'una banda, la promoció dels usos tradicionals de pastura extensiva, pels seus múltiples beneficis, la compatibilitat de l'ús tradicional de llenyes per a llars de foc i estufes amb la trituració de biomassa; i de l'altre, el foment de les calderes domèstiques i d'equipaments, ja que és una de les opcions més rendibles i amb una escala de mercat més recomanable i la producció de pèl·lets i briquetes, que facilita l'ús de calderes amb poca capacitat d'emmagatzematge.