Sonen tambors de festa a Lloret. Dos mil universitaris anglesos han aterrat aquesta setmana al municipi icona de la Costa Brava convocats sota el lema Lloretfest. Com passa amb el seu homòleg de la Costa Daurada -el Saloufest- el programa d'actes que espera als universitaris anglesos que han acudit a la crida de la Selva vessa xerinola pels quatre cantons. La idea ha despertat molt d'interés mediàtic a Salou, però no té res de nou a Lloret. Els organitzadors expliquen que ja fa deu anys que acullen, sempre pels volts de Setmana Santa, els universitaris anglesos i s'afanyen a posar de manifest que el Lloretfest no ha generat cap tipus de problema.

La programació apareix a la pàgina web que publicita l'event i allà queda clar que no hi ha ni un minut de descans fins que arribi diumenge i l'hora de pujar a l'autocar per tornar a casa. Però, per molts estudiants que siguin, l'entreteniment queda aquesta vegada lluny de les biblioteques i de les sales d'estudi. Sobre el paper l'oferta passa per compaginar l'activitat esportiva amb l'oci nocturn, ja que hi ha tot un ampli ventall d'instal·lacions esportives posades a l'abast dels qui vulguin suar la cansalada. Futbol, bàsquet, rugby, hoquei herba, waterpolo o natació són algunes de les propostes que fan els organitzadors de la festa i, asseguren, les activitats compten amb molt bona participació. Però qui ho vulgui també pot disparar les pulsacions a la pista de ball o agafar's-ho de manera més calmada participant en un campionat de dards. Tant els uns com els altres podran recuperar el ritme cardíac ingerint tant líquid com vulguin. I és que l'autèntica oferta estrella del Lloretfest és la festa i el programa oficial no se'n amaga; preveu rondes pels bars del municipi i dona entrada lliure a diverses discoteques. Identificats amb un braçalet, els estudiants seran tractats a cos de rei en aquests locals -cap d'ells va permetre a aquest diari fer fotografies de la clientela-.

La sardina encara cueja

L'agència Meli Tours és l'encarregada de portar els joves anglesos a Lloret. Des de l'agència concreten que els dos milers d'universitaris del Regne Unit que aquests dies ronden pels carrers, sobretot per la zona de la Riera, no són conflictius i que mai, fins i tot quan la convocatòria ha estat més nombrosa, hi ha hagut cap problema de convivència. El fet que siguin joves amb estudis i amb interés per l'esport, diuen, és una garantia de respecte i bon comportament.

El cas és que a primera hora de la tarda ja hi ha joves mecs i de pell blanquinosa amb gerres de cervesa a la mà. Alguns vesteixen samarretes d'equips de futbol i, tots, van amb màniga curta tot i que amb prou feines se superen els 10 graus de temperatura.

Deuen haver suat molt al matí fent esport perquè demostren estar assedegats. Una de les propostes de la jornada passa per celebrar el carnestoltes. Pares Noel, flors, plàtans, fades i pistolers passegen i riuen pel carrer.

Ellles llueixen llargues melenes i curtes faldilles. Ells beuen. Els Mossos d'Esquadra patrullen. La nit es preveu llarga i distreta.