L'Ajuntament de Bàscara continua disposat a ser un referent en el món del cavall i ha projectat la construcció d'un complex d'hípica amb equipaments esportius per portar a terme tota mena de curses i competicions en un hipòdrom de gairebé un quilòmetre; però també amb espais annexes per l'oci, formació amb una escola eqüestre i un museu. El conjunt ocuparia uns 130.000 metres quadrats a tocar de les antigues pistes per a curses que les obres del TAV han malmès. El projecte es calcula que té un cost de 2,5 milions d'euros, una part dels quals s'espera finançar amb un conveni amb Adif que compensaria pels danys causats a les instal·lacions.

"És una cosa de primera divisió", assegura l'alcalde, Lluís Lloret (CiU), que constata que, malgrat no es tracta de l'antic macroprojecte de la Ciutat del Cavall (entre Orriols i Bàscara, amb ús comercial i hoteler), que va quedar aturat, sí que n'és una peça. Es tractaria de disposar de tots els serveis necessaris per poder portar a terme tota mena de curses i competicions, però alhora amb espai per als participants, els visitants i la formació per impulsar aquest esport.

El complex se situaria al Parc de la Resclosa, al sector delimitat al nord pel riu Fluvià, a l'est pel rec d'en Llorenç i al sud per la carretera Gi-554 que va de Bàscara a Esponellà, i per l'oest per la riera de la Casinyola. Fins ara hi havia un hipòdrom que constava únicament de les pistes sense grades on el Club d'Enganxes de les Comarques de Girona portava a terme les competicions. Ara, però, l'hipòdrom ha quedat partit pels pilars del viaducte del TAV. Les instal·lacions s'hauran de desviar més avall, però dins el sector que el POUM preveu d'equipaments esportius. Una part quedarà dins la Xarxa Natura 2000 i per això s'ha tramitat una memòria ambiental que està a informació pública.

El Pla Especial Urbanístic (PEU) que es tramita contempla un hipòdrom de 920 metres. S'ha allunyat del Fluvià, s'ha enlairat un metre per evitar inundacions i, aprofitant un desnivell natural s'hi preveuen construir grades. Hi haurà una pista de trot, una de principal de doma i salt i una d'escalfament de doma i salt. També s'hi preveu un edifici amb boxes, magatzem i veterinari; un edifici de serveis per a administració, restaurant-bar, club social, serveis, entre altres; i finalment un edifici de formació amb una escola eqüestre, espais per a exposicions o museu. També s'adequaran zones per a aparcament.

Les obres es preveu que es portin a terme per fases. De moment, però, s'ha d'esperar que acabin els treballs del TAV que afecten aquesta àrea.