L'equip de govern de Figueres (CiU, ERC i ICV) ha aprovat en Comissió Informativa el Pla Especial que ha de permetre tirar endavant en els terrenys supramunicipals del barri de Vilatenim perquè puguin acollir un equipament "docent i esportiu". Es tracta de la zona on està prevista la ubicació del Montessori, malgrat que des d'ERC han volgut precisar que encara s'han de concretar les clàusules i condicions que comportarà la cessió d'aquests terrenys i que "no hi ha res tancat". Actualment el Pla General contempla que aquesta zona es pot destinar a usos d'equipaments públics esportius i sanitàris, entre d'altres, i el Pla Especial contemplarà que sigui per a un centre educatiu i esportiu "públic o privat".

El projecte encara ha de passar per ple i per la Comissió d'Urbanisme de Girona, però l'equip de govern ja ha endegat el procés. El mes de setembre de l'any passat ERC hi va presentar al·legacions perquè no estava d'acord en què aquesta zona es destinés a un equipament privat i, alguns dies més tard, ho feien també un grup d'exregidors del PSC. I és que socialistes i convergents van aprovar que aquest espai es pogués destinar a una escola privada, per la qual cosa els grups van al·legar. Segons ERC, les al·legacions s'han acceptat.

El vicealcalde, Francesc Canet (ERC), assegura que no han canviat de posició "perquè el que hem fet és aprovar que en aquest espai es pugui fer un equipament docent i esportiu, però en cap lloc es diu que hagi de ser privat, tal com es deia abans". A més, explica, "ha quedat justificat a través d'un informe, tal com nosaltres reclamavem, que aquests terrenys no es necessiten per a cap altre equipament que requereixi la ciutat i ara caldrà veure qui hi opta".

Malgrat això, Canet ha reconegut que és box populi l'interès del Montessori per aquests terrenys i que si es va plantejar el seu canvi en forma de Pla Especial era pel projecte del centre educatiu privat. "Ara tan sols s'aprovarà una fase urbanística, però encara en queden moltes", insisteix. I és que el republicà afirma que estan negociant amb l'alcalde, Santi Vila (CiU), "les condicions que posa l'Ajuntament per arrendar-lo durant 50 anys, però ja avanço que hauran de ser molt beneficioses per a la ciutat".

Les condicions de la cessió

En aquest sentit, el vicealcalde afirma que està previst que en les properes setmanes donin a conèixer les condicions a les quals els promotors s'hauran d'acollir si volen optar-hi. Amb tot, Canet ?insisteix que "no hi ha res tancat".

Sigui com sigui, l'únic interessat que s'ha fet públic ha estat la promotora del centre educatiu anomenat Montessori Figueres School. Un centre d'educació privada que segueix el mètode Montessori i al qual ERC va assegurar, abans de signar el pacte amb els convergents, que no s'hi oposaven però que no acceptaven les condicions que fins al moment s'havien plantejat.