Sils té el seu institut en barracons des de fa un parell d'anys i s'està quedant petit, sobretot el pati, a causa de la instal·lació imminent de més barracons. Per això el d'obra és vist com una urgència per la comunitat educativa, però aquesta construcció pot anar per llarg, relata l'alcalde, Martí Nogué (IdS), si no es desencalla el Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) que es va aprovar inicialment l'any 2006 i que ara es troba "paral·litzat", afegeix, ja que "l'oposició no es vol reunir per parlar del tema", un suport indispensable perquè el grup d'IdS governa en minoria.

El futur insistut s'hauria d'emplaçar en un terreny ubicat al centre, a tocar una zona residencial, i ara els prop de 40.000 metres quadrats que es convertiran en zona d'equipaments són zona urbanitzable. Nogué explica que, d'aquests terrenys, n'hi ha part per l'institut i diu que el Departament d'Educació "ens els reclama i no es cediran fins tenir el POUM". I a això s'ha de sumar que "en tot el municipi no tenim més terrenys per l'institut actualment", és a dir, Sils no té zones d'equipaments lliures.

Un mes per solucionar-ho

Aquesta problemàtica és un tema que es va parlar en el darrer Consell Escolar Municipal i el batlle diu que amb l'oposició i el col·lectiu educatiu "ens hem donat el termini d'un mes per tornar a parlar-ne i aportar una solució perquè no hi ha ni espai per al pati". Tot i no haver-hi una data per poder començar l'edifici, Nogué destaca la urgència de cedir els terrenys perquè "així Educació ens posa a la llista per fer l'institut".

L'oposició al POUM per part dels opositors (ICV, AMS, CiU) és coneguda, i de fet va ser un dels punts que va propiciar l'estiu passat un intent de moció de censura contra l'actual alcalde perquè consideraven que no se'ls informava sobre aquest planejament i perquè no se'ls havia deixat participar en la revisió d'aquest text d'ordenació urbanística. Un punt de vista que no comparteix el govern de Sils.