Dimarts, el mateix dia que el jutge de l'Audiència Nacional Ismael Serrano dictava a Madrid l'extradició d'un dels delinqüents més buscats de la Gran Bretanya, una dona matava els seus dos fills a Lloret de Mar. Absurd a primera vista, la relació cobra sentit si es té en compte que el delinqüent, Martin Anthony Smith, de 45 anys, és el marit de la presumpta parricida Lianne Smith, de 43. I esdevé definitivament clara -i també sinistra- si s'explica que Martin està acusat de 13 delictes relacionats amb abusos sexuals a menors i que els dos petits que dimarts van perdre la vida a una habitació d'hotel a Lloret de Mar -Rebecca, de cinc anys, i Daniel, d'onze mesos- eren els seus fills. La primera va ser raptada el desembre de 2007 pels seus pares, ja que els serveis socials de la regió de Staffordshire, al centre d'Anglaterra, ja estudiaven si calia retirar-la del costat dels seus progenitors. El segon, Daniel, va néixer quan el seu pare ja havia esdevingut un fugitiu de la justícia. Martin Smith va declarar ahir davant el jutge a la Gran Bretanya, després que els Mossos d'Esquadra el detinguessin a Barcelona el passat set de maig. A la comissaria de Blanes, els agents de la Unitat Territorial d'Investigació (UTI) de la policia autonòmica pretenen recaptar proves prou contundents com per atribuir a la seva dona un delicte d'assassinat.

La tragèdia -la mare va asfixiar els dos petits al llit d'una habitació d'hotel de Lloret, els va tapar amb una flassada i va baixar a la recepció per demanar que avisessin la policia- va tenir lloc el migdia de dimarts però ahir va transcendir el rerefons de la història. Lianne, una dona desfeta però lúcida a l'hora de contestar a l'interrogatori dels Mossos d'Esquadra, presumptament va matar els seus dos fills petits -en té dos més, un major d'edat i un altre d'adolescent, fruits de relacions anteriors- per evitar que els serveis socials els allunyessin d'ella a causa de l'historial que acumula el seu marit: un controvertit vident i mèdium britànic que el 2007 va aconseguir una relativa popularitat gràcies a un programa televisiu de fenòmens paranormals i que el gener de 2008 va trencar la llibertat condicional i va fugir del país, on estava a l'espera de judici per, presumptament, haver abusat de la seva fillastra -la filla adolescent de Lianne-, i d'altres menors.

Lianne i Rebecca també van desaparèixer de Lichfield, a la regió de Staffordshire, el desembre de 2007. La Serious Organised Crime Agency (Soca) de la policia britànica ja donava per fet, el setembre de 2009 -en un reportatge publicat a The Times on s'esmentava que almenys 10 dels criminals britànics més buscats podien haver-se establerts a l'Estat espanyol- que tots tres vivien junts en algun punt d'Europa després de sortir del país en vaixell des del port de Dover, informa Daily Mail. El que no se sabia era que, tot i estar en crida i cerca, Martin Smith havia tornat a ser pare i que el nadó, Daniel, probablement va néixer a Catalunya. La parella vivia com a mínim des de feia sis mesos al sisè primera del 368 bis de la Travessia de Gràcia, al barri d'Horta-Guinardó de Barcelona. Els Mossos d'Esquadra van arrestar Smith el passat set de maig i l'home no va ocultar la seva sorpresa pel fet d'haver estat descobert.

Mentrestant, a la comissaria de Blanes, Lianne no va donar cap problema durant la primera nit de reclusió i ahir al matí va ser sotmesa a un examen per avaluar el seu estat mental. En principi la dona sembla absolutament lúcida. S'espera que els Mossos prorroguin la seva detenció al màxim per tal de poder investigar i interrogar-la a fons, tot i que la dona va confessar l'autoria de la mort dels petits només que un policia se li va posar davant. Ara, més enllà de la suposada por que els serveis socials els retiressin la custòdia dels menors, no ha aportat cap altra explicació dels seus actes. La intenció de la policia és aconseguir presentar prou proves com per recolzar una acusació d'assassinat, tot i que serà el fiscal qui tingui l'última paraula. S'espera que declari divendres davant el jutge.

Una família fugitiva. La parella i la petita van marxar de Gran Bretanya a finals de 2007.Lianne Smith, de 43 anys i presumpta assassina.Rebecca Smith, de 5 anys, morta per asfíxia al costat del seu germà Daniel. Martin Anthony Smith, acusat de pederàstia. La premsa britànica s'ha bolcat en el succés. El crim va tenir lloc dimarts al migdia a la cambra 101 de l'hotel Miramar de Lloret. El bloc de Travessera de Gràcia on la família residia des de feia uns sis mesos. Turistes i lloretencs han quedat consternats per l'assassinat dels dos infants. Ahir algú va deixar un ram de flors i un osset de peluix a la porta de l'hotel on els nens passaven quatre dies amb la seva mare. Ara, la premsa britànica ocupa la majoria de les habitacions de l'establiment.