La presó de Figueres, que a finals d'any començarà el trasllat al nou edifici del Puig de les Basses, comença a perfilar el seu futur, que passa per la seva conversió en el CEIP Carme Guasch. Els serveis territorials d'Educació de la Generalitat han confirmat al consistori figuerenc la viabilitat del nou centre i ja han fet arribar un primer ?dibuix sobre l'espai. Així, les cel·les que durant anys han mantigut privats de la llibertat els presos es convertiran en aules i vestuaris. També altres espais, com les sales de comunicacions o el menjador, acolliran alumnes. D'altra banda, el projecte també contempla la construcció d'un mòdul d'aularis per a alumnes d'ensenyament infantil adossat al carrer Albert Cotó i l'obertura d'un nou passeig entre els carrers Torres i Bages, Sant Pau, Albert Cotó i l'avinguda Salvador Dalí.

Des de l'anunci de la creació del nou centre penitenciari del Puig de les Basses, que permetrà acollir més de 700 interns, es va iniciar la discussió sobre els nous usos que havia de tenir l'actual centre penitenciari, que es troba prop del centre de la ciutat i té un important valor patrimonial. L'alcalde, Santi Vila (CiU), ho ha tingut clar des del principi: l'espai ha d'acollir l'escola Carme Guasch, actualment en mòduls prefabricats. El conseller d'Educació, Ernest Maragall, va afirmar durant una visita a la ciutat que el departament veia bé la proposta, però no ha estat fins que ha arribat el primer dibuix del nou aspecte que tindrà el centre penitenciari quan s'ha confirmat que el projecte és viable. Aquest esboç serà amb el qual a partir d'ara es treballarà per determinar la distribució del centre, tot i que el consistori vol deixar clar que no hi ha res definitiu, com tampoc hi ha xifres sobre el seu possible cost. El gerent d'Urbanisme del consistori, Xavier Ludevid, ha explicat que es tracta "d'una conversió que segons mostren els plànols, es faria reutilitzant la major part de l'edifici i construint un mòdul d'aularis per als alumnes d'ensenyament infantil i adossat al carrer Albert Cotó". La resta de les aules i serveis educatius, segons explica, "es poden situar perfectament entre la planta baixa i el primer pis de l'edifici".

Amb un espai annex

D'aquesta manera, a la planta baixa s'ubicarien els vestidors i diverses aules, en els espais que ocupen les actuals cel·les. També hi haurà laboratoris, que ocuparan l'antic gimnàs i la cafeteria de la presó, mentre que els locutoris i la sala de comunicacions familiars es convertiran en aules per als més petits. En aquest espai també es construirà un gimnàs, un escenari, un porxo i una pista espotiva. Pel que fa a la segona planta, el dibuix hi preveu una aula de plàstica a l'antic taller i més aules que substituiran les cel·les dels interns. A banda d'això, des de la planta baixa està previst un accés al menjador i a les aules del cicle infantil. Aquest és precisament l'espai que es construirà a l'Albert Cotó amb les classes de P3, P4 i P5, el pati infantil, el menjador i la cuina.

D'altra banda, el servei d'Urbanisme de l'Ajuntament treballa en un estudi urbanístic que ha de permetre adequar l'actual parcel·la de la presó per fer possible l'equipament docent i fer-lo compatible amb una de les propostes sobre els espais lliures del planejament general vigent. La proposta passa per l'obertura d'un nou passeig entre els carrers Torres i Bages, Sant Pau, ?Albert Cotó i l'avinguda Salvador Dalí.

Mentre això s'acaba de concretar, les obres del nou centre penitenciari continuen a bon ritme i, segons la consellera de Justícia, Montserrat Tura, segueixen el calendari previst. D'aquesta manera, entre finals d'aquest any i principis del vinent començaran els trasllats.