Alt risc de foc i tota precaució és poca. El delegat del Govern de la Generalitat, Jordi Martinoy, va reunir-se ahir amb els principals actors que aquest estiu s'hauran d'encarregar de vetllar perquè les flames no destrossin els boscos gironins i ja va avançar algunes de les línies mares del que serà el pla antifoc estiu 2010. Les restriccions per accedir amb vehicle o dur a terme determinades activitats en espais d'alt risc són el principal punt d'un programa que té molt en compte l'estat en què estan els boscos després de les nevades d'aquest estiu.

L'alt número d'arbres caiguts que va deixar el temporal i l'espès sotabosc que s'acumula en els terrenys forestals servirà de potent combustible en cas que les flames es despertin. Més encara si vénen empeses per les ràfegues de vent calent -Martinoy va alertar ahir sobre els traidors efectes de la tramuntana- i alimentades per les altes temperatures que són habituals en època d'estiu. Segons va apuntar el delegat, la principal preocupació és el massís de les Gavarres però sense menystenir Cadiretes, la zona del Montgrí i el cap de Creus. És per això que, si bé l'accés de ciclistes o excursionistes a aquestes zones no sembla estar en perill, la Generalitat si serà inflexible a l'hora de vetar l'accés de qualsevol vehicle motoritzat. "Restringirem l'accés de manera més freqüent i serem més exigents", va explicar el delegat del Govern a Girona.

Martinoy va explicar que actualment a la demarcació hi ha 79 brigades treballant en tasques de neteja i, d'aquestes, 39 ho fan a les Gavarres.

Durant l'estiu continuaran treballant 45 brigades permanentment connectades via telefònica per controlar qualsevol petit indici de foc potencial.

A més, està previst que la setmana que ve el Govern faci pública la línia d'ajuts a propietaris forestals particulars per ajudar-los a netejar les seves parcel·les.

Alerta amb Sant Joan

La imminent revetlla de Sant Joan genera també maldecaps als responsables d'impedir els focs indesitjats. Per aquest motiu, Martinoy va explicar que alguns alcaldes gironins estan inquiets i s'estan plantejant restringir les zones on permetre la venda i el llançament de petards i, fins i tot, vetar la instal·lació de casetes de venda de pirotècnia per evitar ensurts. "És molt important la conscienciació de la població i que tinguin present que és un estiu amb més risc", va concloure Jordi Martinoy.