Mantenir la calma, calcular ràpidament i gaudir d´una gran habilitat manual per moure fitxes i cartes. Aquests són alguns dels elements que cal tenir en compte per arribar a ser un bon crupier. Des de fa més de vuit mesos, uns 150 joves es preparen a l´Hotel Guitart Monterrey de Lloret de Mar per arribar a ser futurs crupiers. La iniciativa la va engegar el Gran Casino Costa Brava, que ­obrirà les portes aquest juliol, per formar una part de la seva plantilla.

Les classes van començar a finals de setembre i, en un primer moment, es van rebre entre 400 i 500 sol·licituds. L'organització, llavors, va fer una primera selecció i en van quedar unes 180. Actualment, però, només són 82 les persones que acabaran la formació per ser crupiers, tot i que la resta han après diverses tasques que cal fer dins d´un casino, com la recepció, la seguretat o el control de les màquines escurabutxaques.

«Ser crupier no està del tot ben valorat, però és una professió molt difícil, cal tenir una bona capacitat de retentiva i càlcul, a més de bona habilitat amb els dits», va explicar Clotilde Borrego, professora de l´escola i crupier professional, tot i que ja no excerceix. «T'ha d'agradar molt, perquè es requereix molt i molt d'esforç. Els exercicis s'han de repetir hores i hores. Tothom amb un mínim de capacitat pot ser crupier, però s´ha de treballar molt», va destacar Borrego.

Les primeres setmanes del curs són de teoria general i s'entrena els alumnes amb el domini manual de fitxes i cartes i, sobretot, en el càcul i la capacitat de retentiva. Segons Borrego, és probablement la part més pesada, tot i que s'intenta fer al més amena possible. Un cop superada aquesta fase cada alumne és especialitzat en un dels diferents jocs del casino. En total són set: ruleta francesa, americana, pòquer sense descartar o caribeny, minipunt i banca, pòquer de Texas i pòquer Homaja, que es juga amb quatre cartes. La idea és que primer s´especialitzin en un joc i quan portin un temps treballant, comencin a aprendre´n de nous.

Hi ha alumnes que veuen el curs com una oportunitat de millora professional i d´altres que sempre han desitjat conèixer aquest món. És el cas de la Marina Fernández, una alumna que estava treballant en un supermercat i va veure en el curs una escletxa de futur. «Estava treballant al Bon Preu i una amiga em va comentar que sortia aquest curs i vaig decidir provar-ho», va comentar Fernández. «Ara m'agrada molt, perquè és una cosa molt diferent i si ets bo pots guanyar-te bé la vida i tenir un bon futur», explicava satisfeta. El Santi, en canvi, un altre alumne de l´escola, sempre havia tingut el cuquet per provar-ho: «Quan hi havia l'altra casino de Lloret sempre m'havia quedat amb les ganes de provar-ho. Més que la possibilitat de feina era aprendre la professió, perquè hi ha molt poca oferta de formació».

Segons la professora, la de crupier no és una feina vocacional, sinó que va enganxant. «Molta gent es va enganxant a la professió, ja que és molt gratificant veure com en un primer moment no podies agafar quatre fitxes i amb entrenament agafes les que calgui», va afegir Borrego.

Al Casino

A partir d´avui mateix, els alumnes deixaran les instal·lacions de l´hotel i començaran a practicar dins del futur Casino per anar apropant-se encara més a la realitat. Un dels moments més complicats serà l´enfrontament amb els clients. Lenka Jakesova, que és una jove alumna eslovaca, creu tenir la solució: «El més important és estar al màxim de tranquil, tenir el control de la situació i evitar els enfrontaments amb els clients, sent positiu en tot moment i amb un somriure a la cara».

Els queden pocs dies i encara no saben si podran treballar al Casino. «Des del casino vam adquirir el compromís de contractar com a mínim el 60% de la gent que feia el curs, tot i que serà molta més. Ara, escollirem els millors», va afirmar Francisco Fiol, director de Joc del Casino. En definiva, 150 joves treballen a l´escola per construir-se un futur ple d´atzar.

Més homes que dones, però tots força joves

La majoria de gent que s´enganxa són joves d´entre 18 i 28 anys, tot i que majoritàriament són homes. Aquests suporten millor la pressió i les dones són més habilidoses i treuen més diners en propines, explica la professora Borrego.