Una exposició sobre els bombardejos de la Guerra Civil a Llagostera, una mostra sobre les fosses comunes de Girona o el Col·loqui Internacional Walter Benjamin, que se celebrarà el setembre a Portbou, seran algunes de les activitats més destacades del cicle Mirades a un passat present, organitzat pel Memorial Democràtic i diversos ajuntaments gironins, que comptarà amb 30 activitats a partir d'ara i fins al desembre. En total, la Generalitat invertirà 85.300 euros en ajuts per a projectes que difonguin la memòria democràtica a Girona.

El cicle inclou exposicions, conferències, documentals i visites guiades a espais de memòria, i el seu objectiu és analitzar com va viure la demarcació el període republicà, la Guerra Civil, el Franquisme i la Segona Guerra Mundial.

L'activitat que inaugurarà el cicle serà la conferència Arqueologia forçada. Els batallons disciplinaris de soldats-treballadors a les excavacions d'Empúries, que tindrà lloc aquest divendres a l'Escala. A més, entre el 24 i 26 de setembre Portbou acollirà el Col·loqui Internacional Walter Benjamin, que commemorarà el 70è aniversari de la mort del pensador alemany. Aquest mateix mes, Celrà presentarà el projecte del camp d'aviació i s'hi podrà fer una visita guiada. L'11 de setembre, Torroella de Montgrí inaugurarà el monòlit del riu Ter que servirà com a homenatge als batallons disciplinaris que van treballar en la seva construcció.

A l'octubre, Girona inaugurarà la dignificació de la fossa comuna i la senyalització de la presó provincial, mentre que Figueres presentarà el projecte Territori Maquis a les comarques gironines. El 23 d'octubre, Palamós inaugurarà la senyalització del Parvulari Republicà i es farà una visita guiada pels Espais de Memòria del municipi.

El cicle inclou també visites guiades a diferents punts de la Xarxa d'Espais de Memòria: la Ruta de l'Exili i el Museu Memorial de l'Exili (el 5 de setembre a la Jonquera), una visita guiada pels espais de memòria a Girona (4 d'octubre) i un recorregut històric per l'Agullana de 1939 (6 de novembre), entre altres.

A més, també es projectaran diversos documentals, com ara Els espies de Franco (Torroella de Montgrí, 27 d'agost), El camp d'Argelers (Agullana, 9 d'octubre) i Doblemente olvidados (Agullana, 6 de novembre).

En la presentació del cicle, el secretari genreal d'Interior, Joan Boada, va defensar el "turisme cultural i de reivindicació" i va destacar la voluntat de descentralització de la Generalitat pel que fa al desplegament de les polítiques de memòria històrica.