L'Ajuntament de Figueres va aprovar al ple del mes de febrer la rebaixa del 5% dels regidors i in extremis i a petició del PSC el dels càrrecs de confiança. Als primers, asseguren, ja se'ls ha aplicat la rebaixa del 10%, però al personal de confiança encara no s'ha fet efectiu. Segons han explicat fonts municipals, això s'aplicarà a partir del mes de juny, coincidint amb el decret del Govern referent a la rebaixa dels sous del personal al servei del sector públic que ho contempla. L'alcalde, Santi Vila (CiU), ha dit en diverses ocasions, però, que aquesta mesura ja s'havia aplicat, i precisament durant l'entrevista a Internet de la setmana passada el batlle assegurava, de nou, que ja s'havia fet efectiu.

Les relacions entre el PSC i CiU es van tensar en el ple del mes de febrer arran de la decisió durant l'aprovació inicial del pressupost de rebaixar el sou dels regidors un 5%, com va proposar CiU, i a darrera hora es va acceptar fer-ho extensiu també als vuit càrrecs de confiança, atenent així a una de les peticions del PSC. El secretari municipal va alertar aleshores que legalment no es podia aplicar la rebaixa del 5% al personal de confiança perquè la llei del pressupost general de l'Estat establia un increment salarial del 0,3%. L'única via per fer-ho possible era, segons van explicar, que la rebaixa fós voluntària i acceptada individualment per a cada càrrec de confiança. Així es va aprovar al febrer salvant, a últim moment, l'aprovació del pressupost, però la rebaixa als càrrecs de confiança encara no s'ha aplicat.

Segons fonts municipals, el personal d'aquest àmbit va acceptar l'aprovació signant una notificació però, segons han dit, els tràmits han fet que això no pugui aplicar-se fins a la nòmina d'aquest mes de juny. Un fet que coincideix amb la data en la qual entra en vigor el decret del Govern estatal segons el qual s'ha de rebaixar el sou del personal al servei del sector públic un 5%.

En aquest sentit, el portaveu del PSC i primer secretari del partit, Pere Casellas, assegura que "per a nosaltres és una decepció més i una mentida de l'alcalde perquè vam arribar a un acord per aprovar els pressupostos i ara el que farà és simplement aplicar el decret del Govern central i deixar sense efecte l'acord". "Això ens confirma la voluntat de treure el pressupost fos com fos perquè ja estava preconcebut que volien treure'ns del govern", afegeix Casellas.

Amb els edils ja s'ha fet

L'alcalde de la ciutat ha manifestat en diverses ocasions que la mesura ja s'havia aplicat i ho va tornar a fer la setmana passada durant l'entrevista per Internet -el fragment de la qual reproduïm a la dreta- en la qual va afirmar que ja s'havia fet efectiu i que la ciutat havia estat pionera en aquest sentit. En el que sí que han estat pioners és en l'aplicació de la rebaixa dels salaris dels edils municipals de fins a un 10%, segons ha explicat en diverses ocasions l'alcalde. Així, afirmen, un cop entri en vigor la mesura del Govern de l'Estat "es commutarà" per la ja aplicada.