L'Ajuntament d'Amer assegura que finalment el Bisbat de Girona no farà obres que afectin el terra del monestir de Santa Maria d'Amer com havia previst inicialment després de les converses que ha mantingut l'alcalde, Narcís Junquera (CiU), amb els representants del Bisbat així com de la parròquia del municipi.

La intenció del Bisbat de Girona, segons Junquera, era fer un enllosat al sòl d'aquesta joia arquitectònica que antigament era un monestir benedictí de gran importància a l'Edat Mitjana i que encara no s'ha posat prou en valor, segons l'alcalde.

De fet, en una reunió amb el delegat de Cultura a Girona, Miquel Sitjar, Junquera assegura que hi ha la intenció per part del Departament de Cultura de descobrir què amaga el subsòl d'aquest monestir i, per tant, engegar un seguit de campanyes arqueològiques per poder-ho esbrinar.

Una notícia que Junquera va anunciar en el darrer ple i que de moment no té data, va assegurar, a causa de la situació de crisi econòmica, però va apuntar que, si no hi ha canvi de cara, el 2011 Cultura podria signar un conveni amb la Diputació de Girona per començar aquestes prospeccions arqueològiques que hauran de mostrar nous elements per afegir valor a aquest monestir, que és la seu de l'actual església parroquial de Santa Maria.

De fet, l'any 2009, el mateix director territorial de Cultura a Girona ja havia assegurat que calia rehabilitar aquest monestir per descobrir què amaga i, a més, considerava que després de recuperar el monestir de Sant Pere de Rodes o el de Sant Feliu de Guíxols, era el torn d'aquesta vila selvatana.

Aquest monestir va ser una de les abadies més importants de l'Época Medival i fins ara, a part d'una recent rehablitació, no s'hi ha fet massa res i, per tant, no s'ha pogut revalorar aquest patrimoni. Els motius que han comportat que no s'hagin fet campanyes per recuperar-lo és que a aquest edifici monacal se li han donat d'altres usos, però l'aposta de Cultura és de restaura-lo per descobrir què té sota "els pedaços" que s'hi han fet al llarg d'aquets anys.

L'origen del monestir de Santa Maria d'Amer és confús, però està documentat que ja el 844 hi havia una cel·la monàstica vinculada a Sant Medir i que entre el 935 i 940 els monjos d'aquest monestir es van traslladar a Amer i el monestir es va consagrar el 949, i va rebre importants donacions, però el segle XIV entra en decadència, fet que s'agreuja al segle següent i encara més perquè pateix els efectes dels terratrèmols de 1425 i 1428, fet que va obligar a efectuar importants obres de restauració.