La Coodinadora per a la Salvaguarda del Montseny i Orchis -l'Associació de Naturalistes de la Selva i l'Alt Maresme-van denunciar fa 15 dies a la Fiscalia de Medi Ambient de l'Audiència de Barcelona; al departament de Medi Ambient així com l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i Aigües del Ter Llobregat (ATLL) per irregularitats en les obres de connexió entre la dessaladora de Blanes i la potabilitzadora de Cardedeu.

Representants d'aquests dues entitats, dilluns es van reunir amb alguns responsables de l'ACA i l'ATLL per dir-los que caldria "paral·litzar de manera precautòria mentre no s'efectuiÏ un estudi dels danys causats a les espècies i els espais protegits de la Tordera" i per tant, es cerquin les mesures correctores adients així com també les compensatòries, afirmen.

I és que segons aquestes dues entitats, les obres no han sortit ni a exposició pública ni estudiat l'afectació al medi natural i ara mentre s'està desenvolupant alerten que hi ha una manca de programa de vigilància ambiental de l'obra, s'aboquen sediments en zones inundables, entre d'altres.

Per tot això, preveien, expliquen en una nota que se'ls mostrés el projecte de la connexió però no el van aportar, però es van comprometre en fer-ho en breu. Per altra banda, també van arrencar el compromís que en un curt període de temps els tècnics de l'ATLL els aportaran també les mesures correctores.

Tot i aquests compromisos de l'ACA i l'ATLL, les dues entitats asseguren que "posteriorment es discutirà la idoneïtat o no de les mesures proposades, independenment de la tramitació judicial" i per tant, decidiran si el que se'ls aporta és el que caldria fer per minimitzar l'impacte ambiental que s'ha provocat amb aquestes obres de la connexió.

Aquesta canonada que uneix Cardedeu amb la dessaladora de Blanes s'està construint per abastir d'aigua l'àrea metropolitana de Barcelona i de fet és un projecte que va decidir-se realitzar pel decret de sequera del període 2007-2008, un decret, que al parer de les entitats conservacionistes no té cap validesa, en ésser derogat i per tant, ja són uns treballs que no tindrien la urgència de llavors.