15 de juliol de 2010
15.07.2010
A l'església de Salitja

Dos paletes troben una rajola del 1742 escrita en català a Salitja

El text que hi ha inscrit en la placa revela que el va escriure un rajoler d'Aiguaviva anomenat Pere Pla el 14 d'abril d'aquell any

15.07.2010 | 09:51
Dos paletes troben una rajola del 1742 escrita en català a Salitja

Dos paletes, en Jordi Gener i en Gibbi, treballaven en l'arranjament dels cairats sota el teulat de l'església parroquial de Santa Maria de Salitja quan, tapat amb material d'obra, van descobrir un rajol singular en el cim d'una volta. En aquest rajol hi havia un text de sis ratlles escrit en llengua catalana. Es tractava d'un català antic. Al final de l'escrit hi havia una data destacada: 1742. La rajola la van trobar el passat set d'abril.
La primera informació que s'obté en observar la placa escrita en un català antic és la datació "Avui, dia 14 d'abril de 1742". Per tant, la inscripció es va fer ara fa justament 268 anys, és a dir, al segle XVIII. Cal dir que l'església de Santa Maria de Salitja és del segle XIII però es va reconstruir el segle XVIII amb un estil barroc-neoclàssic, segons la revista Tosquija, publicació del municipi de Vilobí d'Onyar, Salitja i Sant Dalmai.

Després d'exposar la data, el text continua: "és fet aquest rajol per mà de Pere Pla, rajoler d'Aiguaviva". La tercera informació té un caràcter més social i religiós. Diu així: "el dia abans de Minerva de Riudellots". La Minerva era una confraria que promovia el culte a l'eucaristia. El text finalitza amb "i feia un bon fred".

Per tant, el text complet de la placa és "avui, dia 14 d'abril de 1742, és fet aquest rajol per mà de Pere Pla, rajoler d'Aiguaviva, el dia abans de Minerva de Riudellots i feia un bon fred. 1742.".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook