No neix una platja nova cada dia, però a Lloret de Mar els n'ha sortit una de cop i volta. Algú ha considerat que la cala Rajoles, que està dins el Paratge Natural d'Interès Nacional (PNIN), no era prou còmoda per al bany pel fet de ser de còdols i a finals de la setmana passada hi van abocar centenars de quilos de sorra. La cala està als peus de la finca de Can Juncadella, els amos de la qual ja han rebut sancions per part del Departament de Medi Ambient per fer obres il·legals als seus terrenys, que estan fortament protegits per normatives mediambientals. Ahir a la tarda, una patrulla d'Agents Rurals va elaborar un informe per esclarir si s'ha comès alguna infracció mediambiental.

L'Ajuntament de Lloret es cura en salut abans d'apuntar amb el dit els amos de la finca -tot i que hi ha "sospites", reconeix el regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament de Lloret, Ignasi Riera (CiU),- i, després que els agents municipals de protecció de l'entorn alertessin de l'aparició de la platja artificial, es va fer un informe que s'ha remès, assegura Riera, a les autoritats de Costes del Ministeri de Medi Ambient, Medi Rural i Marítim i també al Departament de Medi Ambient de la Generalitat. Riera explica que el municipi tan sols té "força moral" per demanar que la cala torni al seu estat original i que no pot actuar més enllà de remetre l'informe a les administracions competents en tema de costes.

A més, primer cal esclarir els fets, considera Riera, cosa que els Agents Rurals intentaven fer ahir a la tarda parlant amb els responsables de la finca. I és que fonts municipals indiquen que si bé els amos de Can Juncadella han demostrat, en altres moments, poc respecte envers la normativa mediambiental que protegeix la seva finca -per exemple, l'han enjardinat amb espècies no autòctones i han construït escales i pistes per accedir més còmodament a les cales-, potser no són directes responsables de l'abocament, sinó que podria haver estat el personal de manteniment que es fa càrrec dels jardins de la finca qui va abocar sorra sobrant dels treballs a la cala per desfer-se'n.

En tot cas, ara Medi Ambient i també el Departament de Política Territorial i Obres Públiques, que són les administracions catalanes involucrades en la gestió dels paratges protegits, hauran d'esclarir si l'actuació és constitutiva d'infracció i si cal sancionar-la amb una multa o bé demanar tan sols la restitució de la cala, cosa que, de manera discrecional, ja s'ha demanat des del consistori lloretenc.