La urbanització Residencial Park de Maçanet de la Selva segueix abocant les aigües negres al riu Tordera malgrat que l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) va construir una depuradora per poder-ho solucionar i en va acabar les obres fa vuit mesos. Una planta que encara no funciona i que es troba tancada i per tant segueix permetent que les aigües residuals d'una de les àrees residencials més grans del país amb, amb aproximadament 2.500 parcel·les i una població de fins a 6.000 persones a l'estiu, acabin a la Tordera.

I és d'aquesta infracció medi ambiental del que es queixen habitants del veïnat del Martorell de Maçanet, perquè és a la seva zona de masies disseminades per on transcorre una riera que va a la Tordera i per tant, per "on passa tota la brutícia", recorda un veí, i afegeix que fa 35 anys que viuen aquesta situació i que els indigna més ara, en veure com a pocs metres tenen "una nova depuradora que no funciona".

El motiu que fa que no s'hagi pogut posar en funcionament, segons el veí, és la manca d'electricitat a la planta i així ho confirma el regidor d'Obres públiques i serveis de Maçanet Antoni Guinó (CiU) que diu que "no hi ha prou potència de llum per poder-la fer funcionar, segons ens diu l'ACA" i ressalta que no acaba d'entendre aquest motiu perquè "ja hi ha instal·lat un transformador en aquella zona".

Per tot això, es mostra decebut amb l'ACA perquè "és una deixadesa que tota l'aigua bruta vagi cap al Tordera i més quan s'ha estat lluitant per tenir una depuradora a la urbanització des del 1993". I afegeix que des que està construïda la depuradora s'ha "reunit i parlat amb gent de l'ACA durant aquests vuit mesos i sempre ens diuen que falta la llum, és una vergonya". Pel que fa a l'ACA, aquest diari va posar-s'hi en contate, però en tancar l'edició encara no s'havia donat cap explicació.

"Aigua negra i pudors"

Des del veïnat del Martorell de Maçanet també asseguren que des de sempre aguanten "aigua negra i pudors" i que tenien l'esperança que la depuradora hi posaria fi però vist el que hi ha ara, asseguren que no confien en l'ACA perquè "quan es va decidir fer la depuradora van prometre que a l'octubre del 2008 funcionaria" i no ha estat així.

Per la seva banda, el regidor d'Obres i serveis Antoni Guinó assegura que comprèn la indignació dels veïns i assegura que "cal queixar-se i els veïns tenen tota la raó per fer-la" i afegeix que davant les gestions que s'ha fet des del consistori "potser l'ACA s'hauriade dedicar a una altra cosa", afegeix, vist que fa vuit mesos que hi ha una instal·lació nova i sense fer-ne cap mena d'ús.

I és que la història d'aquesta depuradora arrenca als anys 90, quan l'Ajuntament de Maçanet de la Selva va demanar que se'n construissin en les diverses urbanitzacions que hi ha al municipi i finalment, es va arrencar el compromís que se n'edificarien a Montbarbat, Mas Altaba i finalment, a Maçanet Residencial.