Va ser un judici ràpid el d'ahir al Penal 2 de Figueres. Com en els temps en els quals, en un tres i no res, tenia un cotxe obert i el pont fet, Miguel Rodríguez Nogales, més conegut amb la forma diminutiva de Miguelín, va acceptar una pena de dos anys i mig de presó com a càstig per haver entrat a robar en un concessionari de ?cotxes de Figueres la nit del 18 de gener passat. Amb l'admissió dels fets, l'acusat es va estalviar respondre a les preguntes del fiscal i dels acusadors i, a més, va esquivar la possibilitat d'acabar condemnat als 10 anys de presó que demanava la Fiscalia per un robatori amb força, un atemptat a l'autoritat i un delicte de lesions. I és que el pacte de conformitat tancat pel seu advocat defensor, el lletrat Carles Monguilod, va tenir en compte que l'històric lladre pateix d'un trastorn mental que li dificulta ser amo dels seus actes.

L'adjectiu "històric" no està aquí per emfatitzar res, sinó per deixar constància del currículum d'un home que, per les seves gestes, els anys vuitanta va guanyar-se el dret a que el comparessin amb el Vaquilla o el Torete. Aquesta vegada, però, Miguelín no seia al banc dels acusats per donar explicacions de la desaparició d'un cotxe, sinó per la seva presumpta relació amb la sostracció de dos ordinadors portàtils, una càmera de fotos i un telèfon mòbil que eren en el despatx del concessionari Seat de Figueres, al carrer Alemany. Miguelín va admetre ahir davant la jutgessa haver entrat, entre quarts de nou i quarts d'onze de la nit del 18 de gener, a l'empresa amb intenció de robar-hi. El cas és, però, que les maniobres de Miguel ?Rodríguez Nogales van ser enregistrades en tot moment per les càmeres de seguretat de l'establiment i, l'endemà mateix, va ser detingut. Miguelín no va vendre la seva captura gaire cara perquè l'endemà mateix del robatori va tornar al mateix concessionari ?simulant estar interessat en la compra d'un vehicle. El personal el va identificar ràpidament i els Mossos, desplaçats al taller, el van provar de detenir però ell es va treure una navalla de la butxaca i s'hi va enfrontar. Els agents es van emportar alguna contusió i això li ha merescut a l'acusat els càrrecs per atemptat a l'autoritat.

La d'ahir era una de les causes que li van obrir a Miguelín després d'un temps fugaç fora de la presó. Ara ja fa una temporada que ?torna a estar entre reixes.