Més de vint anys després del primer acord, Ripoll té la bandera plenament legalitzada. El Diari Oficial de la Generalitat publica la resolució de l'adopció de l'estàndard. El primer tràmit va tenir lloc el 29 de març del 199o quan el Ple de ?l'Ajuntament va acordar iniciar un expedient d'adopció de la bandera del municipi. Era l'època de l'alcalde socialista, Jordi Piella. En aquella ocasió, l'Ajuntament va assumir una bandera que, sobre un fons verd, incorpora un gall i dos rius en forma de perla ondada, els quals representen la confluència del Ter amb el Freser. La cosa va aturar-se aquí perquè la bandera va penjar del balcó de ?l'Ajuntament, però no figurava enlloc més. La causa era que ?faltava el tràmit de l'aprovació ?definitiva del ple.

L'11 de març del 2010, va tenir lloc la inauguració de l'exposició La força de l'escut. L'heràldica cívica al món local de Catalunya. La mostra organitzada pel Departament de Governació tenia ?l'objectiu de legalitzar els símbols locals. A través de l'exposició, la gent va poder assabentar-se que al Ripollès encara hi ha cinc municipis que no tenen legalitzat l'escut oficial (Camprodon, Llanars, ?Molló, Ribes de Freser i Sant Joan de les Abadesses). Campdevànol manté un conflicte d'anys amb la Generalitat perquè no està ?d'acord amb la corona que li determinen els heraldistes.

L'exposició va tenir el punt ?culminant en una xerrada-col·loqui amb l'heraldista, Armand de Fluvià. Segons va explicar, ahir, l'actual alcaldessa, Teresa Jordà, en el decurs de l'acte, Fluvià va dir que la bandera de Ripoll encara estava per legalitzar. Llavors l'alcaldessa es va comprometre a fer-ho.

Així, el ple de Ripoll del 27 ?d'abril del 2010 va aprovar la bandera ?municipal amb majoria absoluta.

El 5 de maig, l'Ajuntament va fer arribar al Departament de Governació i Administracions Públiques un expedient, on figurava una memòria de la descripció de la bandera amb les seves dimensions, les proporcions, els colors i les càrregues a més de la ?representació gràfica,

El 3o de juny del 2010, l'Institut d'Estudis Catalans va emetre un ?informe favorable sobre la proposta de bandera basant-se amb l'argument que és la transposició de l'escut municipal.