Catalunya ha reduït més del 60% de la contaminació lluminosa en els darrers deu anys gràcies a les actuacions de prevenció que subvenciona el Departament de Medi Ambient. Si l'any 2000 la contaminació lluminosa era de 30 M Klmh, l'any 2009 era de 12. Pel que fa al número de tones de diòxid de carboni emeses, s'ha passat de 140.000 a 55.000.

La reducció de contaminació lluminosa ha suposat un estalvi d'energia a l'entorn del 24%, tot i que el número de fanals ha augmentat més del 15%. Així, la potència per punt de llum s'ha reduït un 35%, passant dels 300W dels 2.000 als 196 actuals.

Aquest any, Medi Ambient destinarà més 1.211.044 euros per a la prevenció de la contaminació lluminosa. Ho farà en forma d'ajuts perquè els ens locals realitzin actuacions d'ordenació ambiental de la il·luminació exterior.

Dels 63 ens locals que rebran els ajuts per dur a terme 73 actuacions, 16 són gironins: dos municipis a l'Alt Empordà, cinc al Baix Empordà, dos a la comarca de la Cerdanya, un al Gironès i sis més a la zona de la Garrotxa.

Per concedir aquestes subvencions, la Generalitat ha prioritzat els ens locals que substitueixin les fonts de llum contaminant, com les làmpades d'incandescència, de vapor de mercuri o d'halogenurs metàl·lics, per fonts de llum de qualitat, com les làmpades de vapor de sodi, que instal·lin reguladors horaris i reductors del flux lluminós o pàmpols que confinen la llum al lloc que s'ha d'il·luminar.

8 milions en quatre anys

La finalitat d'aquestes actuacions és, segons Medi Ambient, prevenir la contaminació lluminosa, mantenir tant com sigui possible les condicions naturals de la nit en benefici de les persones i dels ecosistemes naturals, així com contribuir a la reducció del consum energètic i esmorteir els efectes del canvi climàtic.

Des del 2006, el Departament de Medi Ambient ha otorgat més de 8 milions d'euros en subvencions per adequar la il·luminació exterior dels municipis, un procés que està previst que finalitzi el 31 de desembre de 2011.